Vreme čitanja: oko 1 min.

Skoro 200 starih slučajeva silovanja moglo bi se naći pred sudom u Londonu do kraja jula

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neki uključuju navodne žrtve koje su deca

  • 0
plač, tužna, devojka, silovanje, ilustracija Foto: Pixabay.com

Skoro 200 "veoma starih" slučajeva silovanja moglo bi se naći pred sudom do kraja jula, najavio je sudija Edis.

Predsedavajući sudija za Englesku i Vels, ima 181 slučaj u vidu, od kojih neki treba ponovo da se nađu pred sudom, a neki uključuju navodne žrtve koje su deca, preneo je Skaj njuz.

Slučajevi se vode pred sudovima širom Engleske i Velsa od 2021. godine, što je neprihvatljivo kašnjenje "sa stanovišta podnosilaca pritužbi, svedoka, optuženih i pravde uopšte", rekao je sudija.

"Sistem je pretrpeo neke šokove u poslednje četiri godine zbog pandemije, mi ranije nismo imali ovaj problem, a sadašnja situacija je proizvod tih šokova", dodao je on.

U januaru je bilo 3.355 slučajeva silovanja koji su čekali na suđenje, od čega oko šest odsto onih koji su klasifikovani kao "veoma stari", rekao je sudija Edis.

Laburistička ministarka u senci za pravosuđe Šabana Mahmud pozdravila je "značajnu intervenciju", ali i dodala da je odgovornost na vladi da obezbedi funkcionalan sistem krivičnog pravosuđa, dok je njihov veliki neuspeh doveo do rekordnih zaostalih slučajeva.

"Ne bi trebalo da sudije budu ti koji će obezbediti da žrtve silovanja ne čekaju godinama da se njihovi slučajevi saslušaju", istakla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA