≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dvoje mrtvih u raketnom napadu Huta na teretni brod

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brod "True Confidence" pod zastavom Barbadosa je napušten i pluta u plamenu

  • 0
huti, crveno more Foto: Geyres Christophe/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dva člana posade poginula su u raketnom napadu Huta na teretni brod kod južnog Jemena, saopštili su američki zvaničnici - što je prva smrt koju su izazvali napadi grupe na trgovačke brodove, prenosi BBC.

Brod "True Confidence" pod zastavom Barbadosa je napušten i pluta u plamenu, rekli su menadžeri.

Pogođen je u Adenskom zalivu oko 10.30.

Huti kažu da su njihovi napadi podrška Palestincima u ratu između Izraela i Hamasa u Gazi.

U saopštenju, grupa koju podržava Iran je navela da je posada "True Confidence" ignorisala upozorenja pomorskih snaga Huta.

Britanska ambasada u Jemenu saopštila je da je smrt mornara "tužna, ali neizbežna posledica toga što Huti bezobzirno ispaljuju projektile na međunarodne brodove" i insistira da napadi moraju da se zaustave.

Šest članova posade je takođe povređeno, rekao je američki zvaničnik BBC-jevom američkom partneru CBS.

Napad se dogodio oko 50 nautičkih milja (93 km) jugozapadno od jemenskog grada Adena, rekao je portparol vlasnika i menadžera broda u saopštenju.

Brod je pozdravljen preko VHF radija od strane grupe koja sebe naziva "jemenska mornarica" i rečeno mu je da promeni kurs, prema agenciji Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Obližnji brodovi su tada prijavili glasan prasak i veliki oblak dima.

UKMTO je saopštio da je "True Confidence" pogođen i pretrpeo štetu, i da mornarički brodovi međunarodne pomorske koalicije predvođene SAD podržavaju brod i njegovu posadu.

Centar za pomorsku bezbednost EU-Afrički rog (MSCHOA) takođe je saopštio da su u toku operacije spasavanja.

Portparol upravnika broda rekao je da nema informacija o stanju posade broda koju čine 20 mornara i tri naoružana čuvara.

Huti su u saopštenju tvrdili da je "True Confidence" "američki brod", ali je portparol rekao da brod nema "trenutnu vezu sa bilo kojim američkim entitetom".

"True Confidence" je u vlasništvu "True Confidence Shipping SA", koji je registrovan na adresi u Liberiji, kojim upravlja "Third January Maritime Ltd" u Grčkoj, rekao je on.

Posada je imala 20 članova, od kojih su jedan Indijac, četiri Vijetnamca i 15 državljana Filipina. Na brodu su bila i tri naoružana stražara - dva iz Šri Lanke i jedan iz Nepala.

Brod za rasuti teret plovio je u Džedu u Saudijskoj Arabiji iz Lianjunganga u Kini, rekao je portparol.

Najnoviji napad usledio je nakon nekoliko razmena vatre između Huta i ratnih brodova koalicije predvođene SAD.

Američke snage su u utorak oborile balističku raketu i tri bespilotne letelice lansirane iz Jemena na razarač USS Carney, praćene tri protivbrodske rakete i tri morske bespilotne letelice.

U međuvremenu, u ponedeljak je indijska mornarica pomogla u gašenju požara na kontejnerskom brodu "MSC Sky II", za koji je njen operater rekao da je pogođen projektilom koji je izazvao manji požar i nije bilo povređenih.

U nedelju, teretni brod pod zastavom Belizea, "Rubimar", potonuo je u Crvenom moru dve nedelje nakon što je pogođen projektilima koje su ispalili Huti. Bio je to prvi brod koji je potopljen od početka napada Huta u novembru.

Rubimar je bio blizu moreuza Bab al-Mandab, koji povezuje Adenski zaliv sa Crvenim morem, kada je napadnut. Posada je spasena.

Prevozio je teret od 21 tone amonijum nitratnog đubriva, za koje je američka vojska rekla da predstavlja rizik za životnu sredinu u Crvenom moru.

Američke i britanske snage odgovorile su na napade dronovima i projektilima na trgovačke brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv tako što su od sredine januara napali oružje i infrastrukturu Huti u zapadnom Jemenu. Ali do sada Huti nisu bili odvraćani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA