Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki strateški bombarderi nad Švedskom: Simboličan let u ime pristupanja NATO-u

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Švedske, avioni su preleteli prestonicu Stokholm i Upsalu. Zvanično, u pitanju je bila zajednička vežba švedaskog i američkog vazduhpoplovstva

  • 3
Američki strateški bombarderi nad Švedskom Foto: Tanjug/AP

Nebom nad Švedskom u sredu u ranim popodnevnim satima proletela su dva američka strateška bombardera B-52 Stratofortress i B-1B Lancer, u pratnji lovaca JAS-39 Gripen švedskog ratnog vazduhoplovstva. Bio je ovo način da se nezvanično proslavi ulazak te zemlje u NATO.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Švedske, avioni su preleteli prestonicu Stokholm i Upsalu. Zvanično, u pitanju je bila zajednička vežba švedaskog i američkog vazduhoplovstva.

Švedska će se zvanično pridružiti NATO-u već u četvrtak, izjavila su za Politico dva zvaničnika koji znaju za plan, javlja taj portal.

Tačno vreme ulaska zavisi od tempa Mađarske da registruje svoju potvrdu o kandidaturi Švedske u Vašingtonu.

Ceremonija podizanja zastave zakazana je u ponedeljak u podne u sedištu alijanse na periferiji Brisela kako bi se svečano obeležilo pristupanje, rekli su zvaničnici.

Švedski premijer Ulf Kristerson i ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem putuju danas u Vašington. Dokumentacija o pristupanju Švedske biće zvanično deponovana u Stejt departmentu SAD, čime se formalno završava proces.

Američki strateški bombarderi nad Švedskom Foto: Tanjug/AP

Švedska je prošle nedelje preskočila poslednju prepreku da postane 32. članica Alijanse, nakon što je Mađarska, poslednja među zemljama članicama, održala parlamentarno glasanje da odobri kandidaturu. Novi predsednik Tamaš Suljok potpisao ga je u utorak, odmah nakon inauguracije.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je održavao kontakt sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos pritisku Zapada, više od 600 dana odbijao je da odobri kandidaturu Švedske.

Turska je takođe uspoavala pridruživanje Švedske uz obrazloženje da nije dovoljno oštra protiv kurdske manjine koja živi u toj zemlji.

Pristupanje Švedske biće strateški udarac Moskvi. Baltičko more pretvara u jezero NATO-a, čime je Alijansi mnogo lakše da prati ruska pomorska kretanja. Švedska takođe ima dobro naoružanu vojsku i naprednu vojnu industriju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA