Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo upozorenje IAEA: Mogućnost nuklearne nesreće u Zaporožju i dalje prisutna

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nukelarna elektrana je pala pod kontrolu Moskve 2022. godine, na početku sukoba sa Ukrajinom

  • 0
IAEA, nuklearna elektrana, Zaporožje Foto: Tanjug/AP

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi upozorio je da je i dalje prisutna mogućnost "nesreće" u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, u regionu Zaporožja, koja se nalazi blizu linije fronta u Ukrajini.

Grosi je, nakon razgovora u Sočiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ocenio da je situacija oko te nukelarke "evoluirala" poslednjih meseci, ali da opasnost postoji sve dok traju neprijateljstva između Moskve i Kijeva.

On je, u intervjuu za "Raša tudej" (RT), rekao da se IAEA "dobro etablirala" u nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je sada mirno, za razliku od ranih faza sukoba kada je objekat pretrpeo "direktne pogotke".

Grosi se, ipak, uzdržao od opisa situacije kao poboljšane, navodeći da se uslovi mogu promeniti u svakom trenutku zbog aktivnih borbi u njenoj relativnoj blizini, navodi RT.

Upitan da li je upozorio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na "potencijalne posledice" napada na elektranu, Grosi je odgovorio da ostaje u kontaktu sa svim stranama u sukobu.

"Mislim da su svi svesni šta je ovde u pitanju. Moja funkcija je da stalno skrećem pažnju svima na ono što je u opasnosti. U ratnoj situaciji može se dogoditi (neočekivano). Uveravam vas da sam vrlo jasan kada razgovaram sa svima o ovome. Dakle, uveren sam da nas čuju", rekao je šef IAEA.

Nukelarna elektrana je pala pod kontrolu Moskve 2022. godine, na početku sukoba sa Ukrajinom.

Rusija je više puta optuživala Kijev da je izvodio artiljerijske, raketne i bespilotne napade na objekat, kao i da je više puta slao specijalne snage ua pokušaju da ga zauzmu. Kijev, međutim, tvrdi da je Rusi granatiraju nuklearku i da je ruska vojska teško minirala objekat.

Postrojenje je pretrpelo manju štetu na svojoj infrastrukturi za podršku i stavljeno je u stanje mirovanja kako bi se minimizirale šanse za potencijalno katastrofalan scenario, podseća RT.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA