≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Objavljen snimak spasavanje posade broda koji su napali Huti: Drama u Crvenom moru

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na snimcima koje je objavila indijska mornarica vidi se kako helikopter izvlači članove posade sa malog splava za spasavanje u uzburkanom moru i odvodi ih do vojnog broda

  • 1
True Confidcence, brod koji su pogodili Huti i ubili troje pomoraca Foto: Tanjug/AP

Indijska mornarica evakuisala je u četvrtak svih 20 članova posade sa pogođenog broda u Crvenom moru, nakon što su u napadu Huta poginula tri pomoraca u prvom civilnom stradanju u kampanji jemenske grupe protiv ključnog brodskog puta, javlja Reuters.

Militanti koje podržava Iran ispalili su u sredu projektil na "True Confidence", brod pod zastavom Barbadosa kojim upravlja Grčka, oko 50 nautičkih milja od južne jemenske luke Aden, zapalivši ga.

U saopštenju, vlasnici i menadžer su rekli da je svih 20 članova posade i tri naoružana čuvara na brodu prebačeno u bolnicu u Džibutiju na Rogu Afrike indijskim ratnim brodom.

Dvojica poginulih su državljani Filipina, dok je treći Vijetnamac, rekli su vlasnici i menadžeri, izražavajući saučešće porodicama. Još dva Filipinca su takođe teško povređena.

Vijetnam je u četvrtak osudio napad i rekao da je jedan od članova vijetnamske posade poginuo, dok su preostala tri državljana bila dobrog zdravlja.

Na snimcima koje je objavila indijska mornarica vidi se kako helikopter izvlači članove posade sa malog splava za spasavanje u uzburkanom moru i odvodi ih do vojnog broda.

Neki ranjenici su prikazani kako leže na dnu čamca za spasavanje. Preneli su ih na nosilima na brod i kasnije su prikazani sa zavijenim udovima dok su evakuisani u bolnicu u Džibutiju.

"Plovilo se dosta udaljava od kopna i u toku su aranžmani za spasavanje", navode kompanije u saopštenju.

Potpisan je ugovor o spasavanju broda, rekao je portparol kompanija Reutersu, odbivši da da detalje zbog bezbednosnih problema.

Huti su od novembra nastavili nemilosrdnu kampanju napada na brodove u jednoj od najprometnijih brodskih puteva na svetu, zbog, kako kažu, solidarnosti sa Palestincima tokom rata Izraela sa Hamasom u Gazi.

Huti su koristili niz sofisticiranog oružja, uključujući balističke rakete i kamikaze bespilotne letelice, uprkos uzvratnim udarima koje predvode SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo na njihove baze u Jemenu sa ciljem da osakate njihovu sposobnost napada.

True Confidcence, brod koji su pogodili Huti i ubili troje pomoraca Brod u plamenu nakon što ga je pogodio projektil Huta Foto: Tanjug/AP

Stiven Koton, generalni sekretar Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), vodećeg sindikata pomoraca, takođe je pozvao na bolju zaštitu.

"Nijedan rok za isporuku nije vredan gubitka života pomoraca", rekao je on.

"Pozivamo industriju da preusmeri brodove oko Rta dobre nade dok se ponovo ne bude mogao garantovati bezbedan tranzit kroz Crveno more."

Oko 23.000 brodova godišnje prođe kroz uski moreuz Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv sa Sueckim kanalom, što čini oko 12% globalne trgovine.

Kretanje dužom rutom oko Rta dobre nade u južnoj Africi dodaje oko 10 dana putu, odlažući lance snabdevanja i povećavajući troškove.

"True Confidence" je plovio iz Kine u Džedu i Akabu sa tovarom čeličnih proizvoda i kamionima.

Plovilo je u vlasništvu kompanije "True Confidence Shipping SA", registrovane u Liberiji, a kojom upravlja kompanija "Third January Maritime" sa sedištem u Grčkoj. Ne postoji trenutna veza ni sa jednim američkim entitetom, saopštile su kompanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA