Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživao jedno, a rešio drugo ubistvo koje je bilo gotovo zaboravljeno: "Nadamo se da će im ovo doneti mir"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muškarac iz Virdžinije uhapšen je u vezi sa gotovo zaboravljenim slučajem ubistva iz 1986. godine, a DNK ga je takođe povezao sa još jednim ubistvom iz 80-ih, otkrila je policija u utorak

  • 0
Elroj Harison Žaklin Lard Elroy Harrison Jacqueline Lard Foto: Office of Stafford County Sheriff

Šerifska kancelarija okruga Staford saopštila je u utorak da je 65-godišnji Elroj Harison uhapšen pod optužbom za prvostepeno ubistvo Žaklin Lard, javlja magazin People.

Muškarac iz Virdžinije uhapšen je u vezi sa gotovo zaboravljenim slučajem ubistva iz 1986. godine, a DNK ga je takođe povezao sa još jednim ubistvom iz 80-ih, otkrila je policija u utorak.

Šerifska kancelarija okruga Staford saopštila je ove nedelje da je osumnjičeni uhapšen za ubistvo Žaklin Lard — 40-godišnje žene koja je otkrivena ispod odbačenog tepiha u šumovitoj oblasti u Vudbridžu 16. novembra 1986.

Koristeći DNK dokaze, isti osumnjičeni je takođe povezan sa ubistvom Ejmi Bejker 1989. godine - još jedne meštanke koja je otkrivena mrtva u šumovitoj oblasti, saopštila je policija. Harison nije optužen u vezi sa Bejkerovim ubistvom.

Velika porota okruga Staford u ponedeljak je optužila Elroja Harisona (65) za ubistvo prvog stepena, otmicu sa namerom da oskrnavi telo, teško zlonamerno ranjavanje i provaljivanje i ulazak sa namerom da počini ubistvo - sve u vezi sa ubistvm Lardove.

On je uhapšen narednog dana i nalazi se u regionalnom zatvoru Rapahanok.

Prema informacijama iz zatvora, Harison je priveden nešto posle 14 časova po lokalnom vremenu u utorak.

"Naše misli i molitve su sa porodicama Žaklin i Ejmi i njihovim prijateljima, te se nadamo da će im ovo hapšenje doneti mir", saopštila je kancelarija šerifa okruga Staford.

"Hvala detektivu D.K. Vudu i svim naporima organa za sprovođenje zakona i laboratorije koji su omogućili ovo hapšenje."

Bejkerova je imala 18 godina u vreme smrti.

Kako šerifova kancelarija saopštava na Fejsbuku, Lardova je poslednji put viđena 14. novembra 1986. kako radi u Mount Vernon Rialtiju. Radnici u blizini primetili su, kako su vlasti opisale, "strašnu borbu" na mestu događaja sledećeg jutra. Dvoje dece je potom otkrilo njeno telo 16. novembra, dok se igralo u šumi, gde je policija prikupila dokaze.

"Ovo pedantno prikupljanje dokaza je na kraju omogućilo identifikaciju osumnjičenog 37 godina kasnije", napisala je šerifova kancelarija.

Sledećeg meseca, vozilo Lardove je otkriveno napušteno u okrugu Ferfaks. Uprkos daljem prikupljanju dokaza i isključivanju osumnjičenih od strane više policijskih agencija, slučaj je postao "hladan".

Kako je saopštila šerifova kancelarija, detektiv D.K. Vud je kasnije radio sa Parabon NanoLabs-om dok su koristili forenzičku istražnu genetsku genealogiju da povežu DNK iz ubistva Lardove sa DNK povezanim sa ubistvom Bejkerove.

Fenotipizacija DNK dovela je detektive do imena 14. decembra 2023. i nakon naloga za pretres za dobijanje DNK od Harisona, nakon čega je Odeljenje za forenzičku nauku utvrdilo da se uzorak podudara.

Harison je od tada uhapšen u vezi sa ubistvom Lardove, a detektivi policije okruga Ferfaks sarađuju sa kancelarijom tužioca Komonvelta u okrugu Ferfaks kako bi ga optužili i za ubistvo Bejkerove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA