Vreme čitanja: oko 3 min.

Evropska velesila se priprema za veliki rat: Vojnici spavaju četiri sata, teren je prekriven minama...

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U CENTAC-u su uslovi za obuku vojnika što je moguće sličniji stvarnom ratištu

  • 13
CENTAC  centar za obuku francuske vojske Foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Francuske vojne snage pripremaju se za visoko intenzivan sukob protiv neprijatelja koji im može parirati vojnom moći - što predstavlja značajnu promenu za vojsku koja je decenije provela boreći se protiv pobunjenika u zemljama poput Malija i Afganistana.

Pukovnik Aksel Denis, vođa centra za borbeno obučavanje (CENTAC) u Majli-le-Kampu, u istočnoj Francuskoj, istakao je da sukobi u Ukrajini, koji su već u trećoj godini, ponovno vraćaju rat u punom opsegu na evropski kontinent. Tokom posete kampu izjavio je za Politico da je svet otkrio svoju pravu prirodu - nestabilan je, opasan i nije svako svakome prijatelj. Istakao je da se pripremaju za kulturu pripravnosti i spremnosti na brze promene. Denis je naglasio da je CENTAC jedino mesto u Francuskoj gde možete doživeti šta znači rat.

U CENTAC-u su uslovi za obuku vojnika što je moguće sličniji stvarnom ratištu. Reprodukuju se zvuk, toplota i svetlost artiljerijske vatre, a po kampu su raspršene lažne mine, dok radiokomunikacija može biti prekinuta bez upozorenja. Ovaj kamp, površine 120 kvadratnih kilometara, jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mesto gde različite jedinice francuske vojske - pešadija, oklopne, artiljerija i inženjerci - koji su obično raspršeni širom zemlje, mogu zajedno da vežbaju. Takođe je jedino mesto gde dvadesetak tenkova Leklerk učestvuje u akciji tokom cele godine.

Oficiri ne imenuju potencijalne neprijatelje, ali obuka je usmerena na pripremu vojnika za borbu protiv neprijatelja poput Rusije.

General Pjer Šil, komandant kopnene vojske, izjavio je u januaru da se Francuska, nakon decenija vojnih operacija u Africi, sve više usredsređuje na istočni rub Evrope, te da njene oružane snage moraju biti verodostojne.

Francuska vojska planira do 2027. godine da bude sposobna da rasporedi jednu diviziju od otprilike 25.000 vojnika u roku od 30 dana.

"Iako nismo u istoj situaciji kao Ukrajina, mi smo deo koalicije, i s time dolaze određene obaveze. Pojam verodostojnosti u kolektivnoj odbrani, posebno u okviru NATO-a, ključan je", naglasio je general Šil novinarima.

U scenariju prilagođenom francuskim polaznicima obuke, njihov zadatak je da uspore svoje protivnike, koje tumače iskusne trupe koje su stalno stacionirane u CENTAC-u.

To nije nimalo jednostavan zadatak. Glavna lekcija koju su oficiri CENTAC-a izvukli iz situacije u Ukrajini jeste izbegavanje frontalnih napada koji rezultiraju velikim gubicima i ne uspevaju da oteraju neprijatelja. Umesto toga, ključno je da pešadija, oklopne jedinice, inženjervi i artiljerija, integrisani s novom tehnologijom poput dronova koji šalju informacije nazad vojnicima i pružaju snagu na frontu, sarađuju na koordinisan način.

"Pouka iz rata u Ukrajini je potvrdila važnost kombinovanog borbenog delovanja. To je jedini način borbe", izjavio je pukovnik Vensan, komandir štaba za koordinaciju i upravljanje kampa, čije prezime nije otkriveno iz bezbednosnih razloga.

Kako je obuka u toku, raspoloženje je u sedištu CENTAC-a sve tmurnije. Oficiri objavljuju da je neprijatelj uspeo da uništi oklopna vozila, što znači da se polaznici moraju boriti s manje opreme.

Završna vežba traje 96 sati. Vojnici spavaju u proseku četiri sata noću, obično u neudobnim vojnim vozilima. Moraju se kretati svakih pet minuta ili će se suočiti s (lažnim) eksplozijama.

"Ako je njihova reakcija neprimerena, sledi kazna", rekao je pukovnik Aksel Denis.

"To je fizički obračun, ali iznad svega, radi se o želji da se potraje, da se bori, da se dominira."

Polaznici se bave elektronskim ratovanjem, suočavaju se s izazovima logistike i hemijskim pretnjama i moraju donositi odluke s visokim ulozima dok su neispavani. Vojnici takođe uče da rade s kartama umesto s kompjuterima i telefonima, a kako bi bili spremni za situacije na bojnom polju gde njihovi protivnici ometaju mreže. U vreme kada su svi stalno hiperpovezani, instruktori CENTAC-a žele da trupe budu svesne rizika kada su "umreženi".

"Pametni telefoni i društvene mreže prava su pretnja za vojnike", rekao je potpukovnik Vensan.

Neprijateljske snage imaju alate za otkrivanje signala i gađaju artilejrijom otkrivene lokacije; jedan kapetan izgubio je ceo tim zbog pametnog telefona.

Po završetku obuke vojnici će dobiti ocenu uspešnosti i ocjenu na lestvici od jedan do pet.

"Nikada nismo dali peticu", rekao je potpukovnik Vensan. Kako glasi moto francuske Legije stranaca, "teška obuka, lak rat", dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    8. mart 2024 | 19:34

    Spremate se za rat, koji planirate sami da izazovete! NATO zbog toga i postoji, da bi uništio Rusiju, samo nešto oklevate, Rusija je malo jači igrač od onih koje ste do sada napadali , a i sećanja iz prošlosti vas malo uznemiravaju!

  • Србољуб Крстић

    8. mart 2024 | 19:46

    Они могу да буду "велесила" над мањим земљама(које су политичари раслабили), а права ВЕЛЕСИЛА за цео свет, и страх и трепет за "зло и наопако" зове се РУСИЈА, БАТО !!!

  • Bigica

    8. mart 2024 | 19:19

    Putin je Rusiji navukao na leđa neprijatelja kao niko pre njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA