≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropi preti novi talas terorističkih napada: Učestala hapšenja ekstremista širom Starog kontinenta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropske vlasti otkrile su niz terorističkih zavera poslednjih meseci, što je izazvalo zabrinutost zbog ekstremističkih napada na kontinentu nakon rata u Gazi

  • 1
Teroristički napad Francuska Pariz 2015. Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Evropi osujetile su nekoliko terorističkih zavera, od kojih neke uključuju osumnjičene koji se predstavljaju kao izbeglice, podižući uzbunu zbog sve većeg broja pretnji od ekstremista, piše The Wall Journal.

Da podsetimo, najmanje 137 ljudi poginulo je u terorističkom napadu u Moskvi u petak uveče, što je poslednja tragedija koja je pogodila svet.

U istrazi prošlog decembra, policija u Austriji i Bosni i Hercegovini uhapsila je dve odvojene grupe avganistanskih i sirijskih izbeglica koje su nosile oružje i municiju, uključujući kalašnjikove i pištolje. Policija je pronašla fotografije jevrejskih i izraelskih meta u Evropi na nekim mobilnim telefonima osumnjičenih, za koje su rekli da sugerišu da su motivisani izraelskim vojnim operacijama u Gazi.

Ovaj incident se dogodio ubrzo nakon hapšenja grupe državljana Tadžikistana, osumnjičenih za planiranje napada na nemačku katedralu u Kelnu i katedralu Svetog Stefana u Beču oko Božića, krajem 2023. godine. Obe crkve bile su pune posetilaca.

Krajem 2023. godine, nemačka policija je pokrenula niz racija širom zemlje usmerene na Hamas i njegove podružnice. Nemačka i holandska policija uhapsile su četiri osobe koje su navodno dobile naređenje od Hamasa da otvore tajno skladište oružja i napadnu jevrejske mete u Berlinu i drugde u zapadnoj Evropi.

U ponedeljak su italijanske vlasti saopštile da su uhapsile trojicu Palestinaca za koje se sumnja da su pripadnici "Brigade mučenika Al-Aksa", koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom. Njih trojica su se spremali da napadnu političke i vojne ciljeve u Evropi, saopštila je italijanska policija.

Ovi odvojeni incidenti, prema WSJ-u, sugerišu da evropska teroristička pretnja ne samo da raste, već i da dolazi iz novih izvora, što otežava rad bezbednosnih službi.

Talas napada koji je pogodio Stari kontinent od 2015. godine u velikoj meri je inspirisan, a delimično i režiran, od strane Islamske države. Sada pretnja, piše američki list, ne dolazi samo od Islamske države-Horasan, organizacije naslednice Islamske države sa sedištem u Avganistanu, već i od Irana i njegovih zastupnika na Bliskom istoku, uključujući Hezbolah i Hamas.

Hamas, Hezbolah i njima bliske evropske organizacije navodno su, prema nemačkim bezbednosnim zvaničnicima, koristile rat u Gazi za propagandu, regrutovanje i prikupljanje sredstava. Privatne donacije u Evropi Hamasu i Hezbolahu porasle su otkako je izbio rat, rekli su zvaničnici. Organizacije su takođe povećale svoje onlajn aktivnosti i podstakle proteste protiv rata u Gazi u svim evropskim gradovima.

I Hamas i Hezbolah su koristili Evropu kao centar za prikupljanje sredstava i utočište za operativce, prema zvaničnicima. Međutim, nedavne policijske operacije protiv Hamasa sugerišu da se grupa postepeno okreće planiranju atentata i sabotažama u Evropi, uglavnom na jevrejske i izraelske mete, rekli su bezbednosni zvaničnici iz različitih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA