≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kuma narko biznisa: Opasna Kolumbijka povezana sa najopasnijim srpskim kartelima pala u Medeljinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aura Kastro, partnerka Balkanskog kartela, uhapšena je u Medeljinu

  • 0
Kolumbija policija hapšenje Aura Jazmin Kastro Ruiz Foto: Kancelarija generalnog tužilaštva Kolumbije (Fiscalía General de la Nación)

Kolumbijska Nacionalna policija uspela je da uhapsi radi ekstradicije Auru Jazmin Kastro Ruiz, poznatu u kriminalnom svetu pod pseudonimom "La Madrina" ("Kuma"). Ona je uhapšena u naselju El Poblado u gradu Medeljinu, javlja El Nuevo Siglo.

"Kumu", poznatu i po nadimku Griselda Blanko koji je dobila po zlu čuvenoj "kraljici droge", uhapsila je Nacionalna policija preko Uprave za borbu protiv narkotika u koordinaciji sa Tužilaštvom, kada je bila u kući u Medeljinu. Nju traže pravosudni organi u Roterdamu, u Holandiji, između ostalog zbog krivičnih dela nedozvoljene trgovine drogom i pranja novca.

Ruizova je imala kriminalnu karijeru dugu više od 20 godina, a za to vreme je uspela da se ustoliči kao najviši lider organizacije. Slala je pošiljke droge kontejnerima koji su odlazili iz morskih luka na obali Kariba sa konačnim odredištem u Evropi.

Pored toga, sklapala je sporazume i komunicirala putem šifrovanih poruka sa Balkanskim kartelom, kako bi koordinirala pošiljke i izbegla da je vlasti ne otkriju.

Za njom postoji nalog za hapšenje raspisan sa crvenom poternicom Interpola od strane vlade Holandije.

Ona je 27. juna 2003. godine uhapšena na međunarodnom aerodromu El Dorado zbog posedovanja ilegalnih 200.000 evra i izdržala je kaznu od 72 meseca zatvora zbog krivičnog dela pranje novca.

U raciji u kojoj je sada uhapšena pronađeno je 110 miliona kolumbijskih pezosa u gotovini, šest komada pokretne tehnološke opreme, laptop, vozila i nakit, koji su ostavljeni na raspolaganje Tužilaštvu.

I u Holandiji su vlasti izvršile 34 naloga za pretres, uhapsivši šest osoba i zaplenivši 480.000 evra, 27 komada vatrenog oružja, među kojima pet dalekometnih pušaka i 21 pištolj, prigušivače i protivtenkovski raketni bacač, kao i 14 kilograma kokain hidrohlorida. Svi uhap[eni pripadaju istoj transnacionalnoj organizaciji kao i "Kuma".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA