Vreme čitanja: oko 2 min.

Kenija odlaže raspoređivanje policije na Haitiju nakon ostavke premijera Anrija

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kenija odlaže raspoređivanje policije na Haitiju nakon ostavke premijera Anrija

  • 0
Ariel Anri, Haiti Foto: Tanjug/AP

Kenija je odlučila da odloži raspoređivanje 1.000 kenijskih policajaca koji treba da predvode međunarodnu bezbednosnu misiju na Haitiju nakon što je haićanski premijer Arijel Anri objavio da podnosi ostavku, izjavio je danas kenijski ministar spoljnih poslova Abraham Korir Sing'Oei.

On je istakao da raspoređivanje kenijskih policajaca zavisi od situacije na terenu, kao i da mora da postoji ovlašćenje za raspoređivanje policije, a koje mogu da daju zvaničnici koji su za to ovlašćeni na osnovu Ustava Haitija, preneo je Rojters.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je, povodom kenijskog saopštenja, da bi SAD bile zabrinute ukoliko dođe do bilo kakvog kašnjenja u raspoređivanju kenijskih policajaca, navodeći da Vašington smatra da nije potrebno odlaganje.

Premijer Haitija Arijel Anri pristao je da podnese ostavku posle višenedeljnog pritiska i sve većeg nasilja u toj karipskoj zemlji, saopštio je predsednik Grupe karipskih zemalja i predsednik Gvajane Ifran Ali.

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera u ponedeljak na Jamajci, gde su razgovarali o političkoj tranziciji na Haitiju, prenosi BBC.

Anri je trenutno u Portoriku, nakon što su ga naoružane bande na Haitiju sprečile da se vrati u zemlju.

Anri je prethodno bio u Keniji, gde je trebalo da dodatno pregovara o dogovoru o raspoređivanju oko 1.000 policajaca na Haitiju, nakon što je kenijski Viši sud blokirao taj plan u januaru.

Predsednik Gvajane je, nakon sastanka, rekao da karipska grupa priznaje ostavku Anrija nakon uspostavljanja prelaznog predsedničkog saveta i imenovanja privremenog premijera.

Savet je dobio mandat da brzo imenuje privremenog premijera, rekao je Ali, dodajući da niko ko namerava da se kandiduje na sledećim izborima na Haitiju neće moći da postane privremeni premijer.

Anri je bio u Keniji kako bi potpisao sporazum o raspoređivanju međunarodnih bezbednosnih snaga da pomognu u borbi protiv nasilja naoružanih bandi koje su napale policijske stanice i upale u dva najveća zatvora na Haitiju.

Prestonica Haitija Port-o-Prens i okolni regioni su pod jednomesečnim vanrednim stanjem.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA