Vreme čitanja: oko 2 min.

Emili je i dalje negde na planini: Potraga za devojkom nakon što je 5 skijaša pronađeno mrtvo na Alpima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Švajcarski mediji spekulišu da je ona možda pala u obližnju pukotinu, s obzirom da su joj pronađeni ranac i skije, ali spasioci nisu uspeli da je vizuelno lociraju

  • 0
Emilie Deschenaux Foto: Instagram

Spasioci koji tragaju za nestalom devojkom nadaju se čudu i veruju da je ona možda i dalje živa nakon što su petorica skijaša pronađena smrznuta u švajcarskim Alpima. U pitanju su članovi iste porodice, preneli su mediji.

Skije i ranac Emili Dešenu (28) pronađeni su pored tela petorice skijaša nakon oluje ovog vikenda.

Spasilac Anjan Trufer rekao je da im te stvari daju tračak nade da je nestala devojka možda i dalje živa.

"Prvo smo pronašli dvoje ljudi kako leže na snegu, u teškoj hipotermiji, a kasnije smo zatekli još dve osobe kako leže ispod snežnog pokrivača. Morali smo da ih iskopamo ispod snega. Kada smo našli ljude, bili su vrlo lagano obučeni, završili su dezorijentisani na velikoj visini", rekao je on.

On je istakao da je njegov tim već pronalazio ljude koji su bili nestali nekoliko dana, dodajući da se "čuda uvek dešavaju".

Švajcarski mediji spekulišu da je ona možda pala u obližnju pukotinu, s obzirom da su joj pronađeni ranac i skije, ali spasioci nisu uspeli da je vizuelno lociraju.

Trufer je dodao da su skijaši pokušali da naprave pećinu i zaštite se od hladnoće na temperaturi ispod minus 30 stepeni.

"To je zapravo dobra ideja, ali nisu imali potrebnu opremu sa njima. Imali su lopate, ali nisu mogli ništa da urade sa ovim ogromnim snežnim pokrivačem", rekao je spasilac.

Grupa od šestoro skijaša napustila je Cermat u subotu ujutru sa ciljem da stignu do grada Arola, u blizini planine Materhorn, kasnije tog dana.

Ali kako je grupa prilazila Tete Blanšu, planinskom vrhu između Cermata i Arola, region je zahvatila brutalna oluja koja ih je zarobila na visini od 3.500 metara.

Član grupe poslao je poziv u pomoć hitnim službama oko 17 časova u subotu popodne, saopštile su vlasti, ali helikopteri i spasilački timovi nisu bili u mogućnosti da se rasporede, jer je oluja bila jaka.

Petoro spasilaca koji su krenuli peške ka njima morali su da se vrate zbog lošeg vremena.

Do trenutka kada je spasilački tim konačno stigao do planine u nedelju uveče, pet od šest alpskih entuzijasta je poginulo blizu alpske kolibe Dent Blanš.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA