Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako izgleda plan američke vojske da izgradi pristanište i dostavi hranu u Gazu

A. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prema Pentagonu, plan uključuje dve glavne komponente koje treba da se sastave - veliki plutajući dok sastavljen od čeličnih segmenata i nasip i pristanište sa dve trake od 548 metara

  • 0
Američki vojnici brod pomoć Gaza Foto: Tanjug/AP

Američki plan da dostavi pomoć Gazi sa plutajućeg pristaništa na moru biće prepun potencijalnih logističkih i bezbednosnih izazova.

Očekuje se da više od 1.000 američkih vojnika učestvuje u operaciji iako je Pentagon rekao da tamo neće biti vojnika.

Kako bi postigla cilj, SAD su sklopile partnerstvo sa malo poznatom privatnog firmom Fogbow, koju vode bivši vojni i obaveštajni zvaničnici.

Cilj je da se u Gazu isporuči pomoć ekvivalentna dva miliona obroka dnevno, gde su Ujedinjene nacije upozorile da je glad "skoro neizbežna" bez hitne akcije.

Kako će SAD napraviti pristanište?

Brodovi američke vojske isplovili su u subotu i ponedeljak kako bi prevezli opremu u Sredozemno more. Prema Pentagonu, plan uključuje dve glavne komponente koje treba da se sastave - veliki plutajući dok sastavljen od čeličnih segmenata i nasip i pristanište sa dve trake od 548 metara.

Nasip će se sastojati od međusobno povezanih čeličnih komada od 12 metara povezanih i pričvršćenih za obalu.

Teretni brodovi isporučuju zalihe na dok, a pomoć se zatim istovaruje na niz barži i manjih plovila - poznatih kao brodovi za logističku podršku ili LSV - i odvoze do pristaništa.

Odatle će vozila prevoziti pomoć na kopno i u Gazu.

Nasip će biti montiran na moru i "ubačen" na plažu, omogućavajući američkim snagama da izbegnu kročenje na Gazu. SAD podržavaju svog saveznika Izrael i proglasile su Hamas terorističkom organizacijom.

Ovaj projekat amfibijske zgrade - zvanično poznat kao Joint Logistics Over-the-Shore, ili JLOTS - je onaj koji je američka vojska ranije koristila u Kuvajtu, Somaliji, Haitiju i Centralnoj Americi za misije pomoći u katastrofama.

Ranije verzije korišćene su još u Drugom svetskom ratu nakon invazuje Normandije na Dan D. Nedavno, u julu prošle godine, ministarstvo odbrane koristilo je sličnu JLOTS opremu tokom velike vežbe u Australiji.

Kako će privremeni dok za Gazu funkcionisati?

"Vojska preferira, naravno, da ima operativnu luku. To sve čini mnogo lakšim", rekao je za BBC Mark Kansijen, penzionisani pukovnik američkog marinskog korpusa sa iskustvom u planiranju amfibijskih operacija.

"Ali to nije uvek moguće, bilo zbog konfliktne situacije ili u mirnodopskoj, humanitarnoj misiji. Tu uskače JLOTS", rekao je on.

Šta je Fogbow i kakvu ulogu igra?

Fogbow vode Sem Mundi, bivši potpukovnik marinaca koji je prethodno komandovao snagama na Bliskom istoku, i Mik Malroj, bivši paravojni oficir CIA-e i pomoćnik ministra odbrane za Bliski istok.

Detalji o tome kako će raditi nisu objavljeni javno. Međutim, osoba upoznata sa planom rekla je za BBC da je za Fogbow operaciju primarno da organizuje kretanje pomoći nakon što stigne na obalu Gaze.

Kontejneri će biti ispražnjeni, a sadržaj stavljen u kamione koji će biti odvezeni do distributivnih punktova dalje u Gazu, kao deo plana koji su odobrile vlade SAD i Izraela.

BBC-ju je rečeno da Fogbow još uvek traži sredstva i da je obavestio niz evropskih i vlada Bliskog istoka o planovima. Dugoročno, Fogbow planira da osnuje fondaciju koju će voditi donatori kako bi pomogao da se pomoć usmeri u Gazu.

Vojni stručnjaci su rekli da će uspeh plana zavisiti od bezbednosti, od mogućnosti neprijateljske vatre u i dalje aktivnoj zoni borbe i od velike mase civila koja se okuplja na obali.

Penzionisani kontraadmiral Mark Montgomeri, 32-godišnji veteran američke mornarice sa iskustvom u isporuci humanitarne pomoći, rekao je da je za operaciju potrebna "bezbednosna čaura" da se uspostavi i na plaži i u plitkoj vodi u blizini.

"Ne možete dozvoliti da civili uđu na pristanište. Mogli bi biti roditelji koji očajnički traže hranu za svoju decu - ili bi mogli da pokušavaju da ubiju nekoga. To bi zaustavilo operacije", rekao je on.

Dve osobe upoznate sa planom rekle su za BBC da će Izraelske odbrambene snage (IDF) voditi "spoljno" obezbeđenje kako bi sprečile da gomile civila dođu do plaže i kako bi oblast učinila bezbednom. Distribucija će biti odgovornost lokalnih, nenaoružanih Palestinaca.

Očekuje se da će Fogbow imati samo ograničene logističke uloge i neće biti uključen u distribuciju.

Dok je Pentagon rekao da američke trupe neće kročiti u Gazu, stručnjaci kažu da bi stvarnost mogla da bude komplikovanija.

"Ljudi će morati da daju smernice o tačnim uglovima u kojima želite da stvari idu, ili možda o odgovarajućoj konzistenciji peska koja je potrebna, te vrste stvari", rekao je Montgomeri.

"Oni će morati da budu tamo da provere stvari i da se uvere da su usidreni na pravom mestu", dodao je on.

Ako ta osoba na plaži nije pripadnik američke vojske, to će biti iskusan izvođač, verovatno penzionisana američka vojska, dodao je Montgomeri.

Prema američkom ministarstvu odbrane, ovo privremeno pristanište će značiti da dva miliona obroka dnevno mogu da uđu u Gazu.

To bi bilo dovoljno da prehrani većina/skoro cela populacija teritorije od 2,3 miliona. To bi takođe predstavljalo mnogo više pomoći nego što trenutno dolazi preko kopna kroz granični prelaz Rafa sa Egiptom i Kerem Šalom sa Izraelom, ili iz vazduha.

Ranije ove nedelje, portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da se istražuje pomorska opcija jer su druge opcije nedovoljne. Ali on je rekao da ne postoji zamena za pomoć koja dolazi kamionima preko kopna, tako da će oni nastaviti da se zalažu za to.

Najbrži i najefikasniji način da se dobije pomoć u Gazi je putem. Međutim, humanitarne agencije kažu da izraelska ograničenja znače da samo delić onoga što je potrebno stiže do cilja.

Humanitarne organizacije i američki zvaničnici rekli su da povećane isporuke preko kopna ostaju jedina održiva opcija za zadovoljenje potražnje dok se pristanište postavlja.

"Čak i u najboljem slučaju, pristanište neće biti tamo skoro dva meseca kao efikasan mehanizam za isporuku. Moramo da uzmemo u obzir to dok se nosimo sa humanitarnim izazovima u narednih 45 dana", rekao je Montgomeri.

Operacija bi mogla delimično da funkcioniše pre izgradnje pristaništa. BBC je saznao da Fogbow pokušava da iskopa plažu kako bi omogućio baržama da se približe dovoljno obali da bi pomoć mogla da se istovari u kamione.

Drugi takođe istražuju pomorski put za pomoć dok tako malo dolazi do kopna.

Španski brod koji vuče baržu natovarenu sa 200 tona hrane konačno je isplovio sa Kipra u ponedeljak. Nada se da će pristati na malom pristaništu koji gradi američka dobrotvorna organizacija na obali Gaze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA