Vreme čitanja: oko 1 min.

Austrija proterala dvojicu ruskih diplomata

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Austrija proterala dvojicu ruskih diplomata

  • 0
Grac, Austrija Foto Pixabay/chriszwettler

Austrija je proglasila dvojicu diplomata iz ruske ambasade u Beču "personama non grata" zbog akcija "nespojivih sa njihovim diplomatskim statusom", naloživši im da napuste zemlju u roku od nedelju dana, saopštilo je danas austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Dvojica diplomata iz ruske ambasade postupili su na način koji je nespojiv sa njihovim diplomatskim statusom. Oni moraju da napuste zemlju do kraja 19. marta", navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Rusija odgovoriti na odluku Austrije o proterivanju ruskih diplomata.

Ovim potezom broj ruskih diplomata koje je Austrija proterala od 2020. godine iznosi 11 u četiri odvojena ciklusa. Nije jasno da li su proterivanja povezana.

Zvaničnici su rekli da su neka ranija proterivanja uključivala špijuniranje, ali Ministarstvo nije navelo detalje.

Nakon prethodnih proterivanja iz Austrije, Moskva je odgovorila proterivanjem diplomata iz austrijske ambasade u Moskvi.

Beč je veliki diplomatski centar u kojem se nalaze Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i organizacije Ujedinjenih nacija kao što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Veće zemlje poput Rusije i Sjedinjenih Američkih Država često imaju zasebne ambasadore u Austriji, OEBS-u i organizacijama UN-a, od kojih svaki ima ambasadu ili stalnu misiju.

Beč, koji je posle Drugog svetskog rata bio podeljen na savezničke sektore, dugo je imao reputaciju špijunskog brloga. Veliko diplomatsko prisustvo nudi mogućnost da se obaveštajci tamo stacioniraju pod diplomatskim pokrićem koje im daje diplomatski imunitet, navodi britanska agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA