Vreme čitanja: oko 3 min.

Holandija bi uskoro mogla da dobije vladu po nesvakidašnjem principu: Vilders odustao od mesta premijera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vilders potvrdio da neće tražiti mesto sledećeg holandskog premijera

  • 0
Gert Vilders Foto: Tanjug/AP

Politički lider krajnje desnice Gert Vilders potvrdio je u sredu da će se povući iz trke da postane sledeći premijer Holandije, javlja NL Times.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, lider PVV je potvrdio izveštaje emitera NOS i RTL Nieuvs, kao i Telegraafa.

"Mogu da postanem premijer samo ako sve stranke u koaliciji to podrže. To nije bio slučaj", napisao je on na X. "Želim desničarsku vladu. Manje azila i imigracije. Prvo Holanđani", nastavio je.

"Ljubav prema svojoj zemlji i biračima je velika i važnija od mog sopstvenog položaja."

Vilders je proveo mesece radeći sa liderima VVD, NSC i BBB na formiranju vlade. Lideri te tri stranke su ove nedelje zauzeli čvrst stav, rekavši da je jedini način na koji bi bili spremni da nastave sa razgovorima ako se sva četiri stranačka lidera slože da ne zauzmu mesto u Vladi, preneo je NOS.

Jedno ime koje se provlači kao potencijalni premijer je Kim Puters, laburistički političar koji trenutno vodi razgovore između Vildersovog PVV-a, VVD-a, NSC-a i BBB-a. Pored toga, neki su spomenuli Ronalda Plasterka, bivšeg laburističkog političara koji je vodio poslednju rundu pregovora. Drugi bi voleli da vide Johana Remkesa u toj ulozi. Posredovao je u razgovorima koji su doveli do formiranja četvrtog kabineta premijera Marka Rutea, ali je već rekao da je razočaran retorikom sadašnjih partija.

Ranije tokom dana, Telegraaf je izvestio da nijedan od četvorice partijskih lidera uključenih u razgovore neće ući u vladu. Od četvorke, samo liderka VVD Dilan Jesilgoz ima iskustvo u kabinetu. Ona je trenutni ministar pravde i bezbednosti na dužnosti, pošto je preuzela ulogu na početku četvrtog kabineta premijera Marka Rutea 10. januara 2022. Pre sedam meseci bila je državni sekretar za ekonomska pitanja i klimu.

Ako četiri stranke formiraju vladu, Jesilgoz bi se vratila u donji dom parlamenta. Tamo će se ponovo pridružiti lideru PVV Vildersu, lideru NSC Piteru Omcigtu i lideru BBB-a Karolini van der Plas.

Kao takve, očekuje se da će četiri stranke početi pregovore o uslovima za vanparlamentarni kabinet, rekli su izvori za oba medija. Puters je već rekao da su četiri strane spremne da uđu u sledeću fazu pregovora. On će sve detalje o trenutnom statusu razgovora otkriti u izveštaju koji je poslat parlamentu u četvrtak.

Lideri stranaka će zatim morati da odluče kako će u ovom slučaju definisati vanparlamentarni kabinet i u kojoj meri će ministri i državni sekretari dolaziti izvan politike. Očekuje se da će zajedno raditi na sastavljanju konciznog koalicionog sporazuma, za razliku od većinskih koalicionih sporazuma u ​​prošlosti. Poslednje tri su u proseku imala po 67 stranica.

Na ovaj način, donji dom parlamenta će imati veći uticaj na dnevni red i stavove nacionalne vlade. Iako ove četiri stranke čine većinu u Tveede Kameru, odnosno donjem domu, one su oštro podeljene po mnogim pitanjima. PVV ima 37 mesta nakon novembarskih izbora, VVD ima 24, NSC ima 20, a BBB 7, čime njihov ukupan broj iznosi 88 od 150 mesta.

Ali BBB je najveća stranka u Eerste Kameru, gornjem domu parlamenta, sa 16 mesta. VVD donosi još 10 na sto, PVV ima 4, a NSC nema nijednog, pošto se formirao nakon pokrajinskih izbora koji su doveli do sadašnjeg sastava Eerste Kamera. To njihovoj koaliciji daje samo 30 od 75 mesta, što znači da bi im bila potrebna podrška jedne ili više partija da donesu zakon.

S oklevanjem da sarađuje sa Vildersom posle godina krajnje desničarskih izjava, Omcigt je bio prvi koji je predložio vanparlamentarni kabinet. Pristanak na ovo bio je jedini način da se sve četiri strane zadrže za stolom i rade zajedno, navodi Telegraaf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA