≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muškarac poginuo u rudniku zlata u Australiji: Na njega palo kamenje s visine od 500 metara

K. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Urušio se rudnik u Australiji, jedan muškarac poginuo, drugi teže povređen

  • 1
Australija policija auto Foto: Shutterstock

Jedan muškarac je poginuo, a drugi je zadobio teže povrede nakon obrušavanja kamenja u rudniku zlata u Australiji.

Na dvojicu muškaraca, koji su se nalazili ispod zemlje, palo je kamenje s visine od 500 metara, u rudniku Balarat u blizini Melburna, javlja BBC.

Preostalih 29 rudara sklonilo se u obližnju "sigurnosnu kapsulu", a povređeni muškarac je evakuisan skoro četiri sata kasnije.

Bolničari su ga stabilizovali, a potom je prevezen u bolnicu gde su mu konstatovane povrede donjeg dela tela, saopštila je policija države Viktorija.

Telo 37-godišnjeg muškarca pronađeno je na licu mesta, oko 3 kilometra od ulaza u rudnik, rano u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu.

Sindikat je oštro kritikovao incident, koji će biti istražen od strane regulatora radnih mesta.

Sindikat radnika Australije saopštio je da su rudari prilikom vađenja rude koristili ručne bušilice kojom upravljaju dva rudara, što je tehnika koja je ukinuta u nekim rudnicima iz bezbednosnih razloga.

Iz sindikata su takođe saopštili da očekuju da zbog incidenta, australijski zakoni o ubistvu iz nehata na radu stupe na snagu.

Premijerka Viktorije Džasinta Alen saopštila je da su "u njenim mislima svaki radnik i svaka porodica" pogođena tom nesrećom, ali je istakla da je "prerano da se spekuliše“ o njenom uzroku.

Vlasnik rudnika, kompanija "Victory Minerals", potvrdila je da jedan njen radnik preminuo, ali je odbila da komentariše incident.

Državni regulator je 2021. godine uputio upozorenje prethodnom operateru rudnika, nakon obrušavanja 600 tona kamenja.

U incidentu u istom rudniku 2007. godine, odron kamenja ostavio je 27 radnika zarobljenih oko na 700 metara ispod zemlje, ali tom prilikom nije bilo žrtava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Који је то

    14. mart 2024 | 09:52

    срећник. Еееј! Да заврши живот у руднику злата.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA