Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici predviđaju prognozu za leto na osnovu otapanja grenlandskog ledenog pokrivača: Šta čeka Evropu?

V. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lokacija, opseg i snaga slatkovodnih događaja mogu koristiti za procenu obrazca toplog i suvog vremena

  • 1
Santa leda Ilustracija: Pixabay/Aline Dassel

Dugoročna vremenska predviđanja su jako teška, ali novi rad u časopisu Weather and Climate Dynamics sugeriše da se brzinom otapanja grenlandskog ledenog pokrivača može predvideti vreme ovog leta u Evropi, piše Index.

Prema dr Marileni Oltmans iz Nacionalnog okeanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva, vodećoj autorki studije, to izgleda otprilike ovako:

Topli uslovi na Grenlandu donose više ledničke otopljene vode u Atlantik. Budući da je lakša od morske, ta otopljena voda nalazi se na vrhu okeana i smanjuje razmenu topline između vazduha i mora. To dovodi do jačih vetrova u području otopljene vode. Zimi vetrovi pokreću severnoatlantsku struju prema severu, što je produžetak Golfske struje.

Sledećeg leta vetrovi prate smer struje i preusmeravaju se prema severu. To pomaže u stvaranju uslova atmosferske cirkulacije velikih razmera koji donose toplije i suvlje vreme nad Evropu, piše Guardian.

Oltmans kaže da se lokacija, opseg i snaga slatkovodnih događaja mogu koristiti za procenu obrasca toplog i suvog vremena nad Evropom.

"Na temelju identifikovanog lanca događaja, očekujemo da će okeansko - atmosferski uslovi biti povoljni za neuobičajeno toplo i suvo leto nad Evropom ove godine", kaže Oltmans.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA