Vreme čitanja: oko 2 min.

Ćerka (27) čekala eutanaziju, otac zaustavio postupak: Sada je sve u rukama suda u Kanadi

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojka (27) iz Alberte, poznata samo pod inicijalima M. V., trebalo je da bude eutanizovana 1. februara nakon što je dobila potrebno odobrenje od dva lekara

  • 3
Bolnica devojka žena  lečenje bolesnička soba infuzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Otac iz Kanade je pozvao sudiju da zaustavi medicinski potpomognutu smrt njegove 27-godišnje ćerke, tvrdeći da ona nema sposobnost donošenja potpunog pristanka na postupak.

Devojka (27) iz Alberte, poznata samo pod inicijalima M. V., trebalo je da bude eutanizovana 1. februara nakon što je dobila potrebno odobrenje od dva lekara, prenosi Guardian.

Njen otac V. V. zatražio je zabranu postupka, tvrdeći da njegova ćerka ima nedijagnostikovanu mentalnu bolest koja je sprečava da u potpunosti pristane na postupak. Kanadski zakoni o medicinskoj pomoći pri umiranju, doneti nakon odluke vrhovnog suda iz 2015., u početku su dopuštali samo onima koji su neizlečivo bolesni da budu kvalifikovani za postupak.

Međutim, 2019. godine sudija iz Kvebeka presudio je da je ograničavanje pristupa postupku protivustavno, prisiljavajući savezne zakonodavce da izmene i prošire postojeće zakone. Sada odrasle osobe mogu da dobiju odobrenje za potpomognutu smrt ako dva lekara potvrde da imaju nepopravljivo fizičko stanje koje uzrokuje ogromnu patnju koja se ne može ublažiti.

Trenutno su osobe koje pate isključivo od hroničnih mentalnih bolesti isključene iz pristupa medicinski potpomognutoj smrti. Ako pacijenti ne žele da njihova porodica bude uključena u odluku, članovi porodice mogu biti isključeni iz procena. 83-godišnji muškarac je eutanizovan 2020. nakon što njegova supruga nije uspela da uveri sud da zaustavi postupak.

Devojka (27), koja živi s roditeljima, kaže da porodica nema pravni status da ospori njeno pravo na pristup potpomognutoj smrti. Njen advokat pozvao se na zaštićeno pravo na lekarsku autonomiju u odlukama o smrti.

"V. V. je u opasnosti da izgubi svoju ćerku i iako je to tužno, to mu ne daje pravo da je drži na životu protiv njenih želja", ispričao je advokat Ostin Palado sudu.

Ponovio je kako je kanadski parlament kreiranjem novih zakona isključio sudije iz odlučivanja, postavivši lekare kao jedine ovlašćene procenitelje.

M. V. se prvi put prijavila za medicinski potpomognutu smrt 2021. Nije objavljeno na temelju čega je tada podnela zahtev, ali odobrio ga je jedan lekar, a zatim odbio drugi. Isto se ponovilo i u drugom pokušaju 2023, ali je treći lekar zamoljen da proveri zahtev, nakon čega ga je odobrio.

"Verujem da M. V. pati od problema s mentalnim zdravljem, koji do danas nisu bili dijagnostikovani i lečeni te podržavaju njenu želju za pristupom medicinski potpomognutoj smrti. Ipak, verujem da njeni problemi s mentalnim zdravljem utiču na njenu sposobnost donošenja odluka u vezi s postupkom", poručio je otac u izjavi predatoj sudu.

Smatra kako bi na odluku njegove ćerke "mogli neprimereno da utiču drugi ljudi".

Predao je izveštaj iz 2021. u kojem lekar neurološke klinike tvrdi da je M. V. "normalna" i upućuje je natrag porodičnom lekaru".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • filip

    14. mart 2024 | 18:59

    Ako u životu imaš više patnje i bola nego sreće i zadovoljstva čemu ga nastqavljati i produžavati . P:S:Uzgred ja sam ateista . P:P:S:Ne brinite za mene . Još uvek u životu imam više zadovoljstva nego patnje .

  • Mihajlo

    14. mart 2024 | 14:19

    Boze sacuvaj! Znaci ako neko padne u duhoklonuce i ode u opstinu i trazi da mu "pomognu okoncanju zivota" je sasvim u redu? Inace, po novom zakonu tamo mogu i siromasni ljudi da traze eutanaziju, jer su eto siromasni i nece vise da zive...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA