Vreme čitanja: oko 2 min.

Drama iznad Baltika: Poleteli švedski Gripeni, u pomoć pozvani i Belgijanci i Nemci

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presreli su više ruskih borbenih aviona koji nisu bili predviđeni nikakvim planom leta

  • 16
Saab Gripen C Salinger Igor

Švedski borbeni avioni JAS-39 Gripen obavili su prvi let u NATO aranžmanima kako bi zaštitili nebo iznad Baltičkog mora otkako je ta zemlja pristupila NATO savezu. Leteli su zajedno s nemačkim i belgijskim avionima za brzo uzbunjivanje, objavio je NATO, prenosi Jutarnji list.

Ujutro 11. marta, saveznički radarski operateri uhvatili su neidentificirani trag iznad Baltičkog mora koji je išao od Kalinjingrada do ruskog kopna. Kontrolori u Kombinovanom vazdušnom operativnom centru (CAOC) NATO u nemačkom Uedemu naknadno su koordinisali lansiranje švedskih aviona iz Švedske i naredili da se belgijski borbeni vazduhoplovi F-16 lansiraju iz baze Šiauliai u Litvaniji.

Oba saveznika vizualno su identifikovala ruski Tu-134 (Tupoljev) koji nije bio predviđen ni na kakvom planu leta.

Kasnije tokom dana, još jedan trag ruskog An-26 uočen je na radarima NATO i CAOC je upozorio nemačke avione u Lielvardeu da polete i presretnu rusku letelicu. Švedski JAS-39 Gripen također su poleteli i oba su saveznika izvršila vizuelnu identifikaciju ruskog vojnog aviona tipa An-26 i ispratila vazduhoplov.

Ova misija je završena kada su Šveđani i Nemci dobili još jedan zadatak koji je uključivao još jedan postupak identifikacije ruskog Tu-134.

Nakon profesionalnog obavljanja ovih rutinskih misija vizuelne identifikacije, NATO avioni iz Belgije, Nemačke i Švedske vratili su se u svoje baze.

Ova prva stvarna misija švedskih Gripena dogodila se samo nekoliko dana nakon što je ta zemlja postala članica NATO. To je, kažu u Savezu, "impresivna demonstracija duboke integracije koju su švedske vazdušne snage postigle s NATO snagama i pokazatelj glatke interoperabilnosti u zaštiti prostora nad Baltičkim morem".

Saveznički borbeni avioni redovno poleću kako bi presreli i identifikovali ruske koji lete u međunarodnom vazdušnom prostoru blizu teritorija NATO. Kao meru opreza, NATO komanda i kontrola lansiraju lovce kako bi identifikovali ove letelice i pratili njihovu putanju leta dok deluju blizu teritorija Saveznika. Nemcima je ovo drugo letenje otkako su 1. marta preuzeli misiju er polisinga u Lielvardeu, dok su belgijski avioni leteli već desetak puta od početka svoje misije u Šiauliaiju 1. decembra 2023.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darosava

    14. mart 2024 | 18:55

    Hahaaha! Pa ovi paničari iz NATO bande će dizati avione i kada neko dete ispusti balon napunjen helijumom. Rusi polako krstare u okviru svoje teritorije a trtošu iz NATO pune gaće. Pobiće se među sobom kada zbog jednog Tupoljeva dižu celu eskadrilu. Od gužve i straha ima da se i sudaraju kao da su na autoputu. Hahaaahaaaaha! ✈️💥✈️💥✈️🔥🕳️

  • Miško

    14. mart 2024 | 19:12

    Po rusofiloma eto bar četri zemlje ne valjaju ali samo Rusija valja.

  • Prle

    14. mart 2024 | 18:47

    Smešno, kao i obično!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA