Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski parlament tuži Ursulu fon der Lajen zbog Orbana i Mađarske

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predsednik Evropske komisije deblokirao je 10 milijardi evra da bi se obezbedila podrška Budimpešte za pomoć Ukrajini

  • 1
Ursula fon der Lajen EU Ukrajina Rusija sankcije Foto: Tanjug/AP

Evropski parlament će tužiti Evropsku komisiju zbog njene prošlogodišnje odluke da deblokira 10 milijardi evra za Mađarsku u zamrznutim fondovima, dok je Brisel pokušavao da ubedi Budimpeštu da ukine veto na pomoć Ukrajini, piše Financial Times.

Lideri stranaka u Evropskom parlamentu u četvrtak su se složili da podnesu predmet Evropskom sudu pravde koji bi mogao da zakomplikuje kandidaturu Ursule fon der Lajen za drugi mandat predsednice Komisije ove godine.

Fon der Lajen je oslobodila trećinu od oko 30 milijardi evra sredstava EU koje je Brisel blokirao u sporu oko vladavine prava sa Budimpeštom nekoliko dana uoči samita na kojem je mađarski premijer Viktor Orban stavio veto na novi paket pomoći Ukrajini. Na kraju je popustio u nastojanju da deblokira sav novac svoje zemlje u februaru, dozvolivši da se pomoć od 50 milijardi evra pošalje Kijevu u naredne četiri godine.

Roberta Metsola, predsednica parlamenta, rekla je da će podneti tužbu pre 25. marta.

Zeleni i druge političke grupe saopštili su da će pokrenuti to pitanje u kampanji za izbore za Evropski parlament u junu. Očekuje se da će fon der Lajenova Evropska narodna partija (EPP) biti prva, dajući joj pravo da se nominuje za sledećih pet godina. Ali fon der Lajen treba većina poslanika da bi je podržali, a ona je 2019. prošla sa samo devet glasova.

Sudski slučaj podržale su sve velike stranke, uključujući i EPP, koja je istakla da ona nije delovala sama, jer su se i poverenici drugih stranaka složili da daju novac. Nikolas Šmit, vodeći kandidat socijalista za predsednika komisije, potpisao je pismo u kojem Orbana obaveštava da će dobiti novac, dok je komesar za pravosuđe Didije Rejnders iz liberala ocenio da je Budimpešta izvršila dovoljno reformi u svom pravosudnom sistemu da bi zaslužila novac.

"Želimo da budemo sigurni da se novac poreskih obveznika tretira u skladu s ugovorima. Ovo nije političko pitanje za EPP, ovo nije izborno pitanje – mi samo želimo da imamo pravnu jasnoću", rekao je Petri Sarvamaa, portparol EPP u odboru za budžet.

On je dodao da je odluku o obezbeđivanju sredstava doneo ceo kolegijum poverenika.

Komisija je u februaru upozorila Mađarsku da bi mogla da preduzme novu pravnu akciju zbog novog zakona za koji se navodi da krši pravila EU. Zakon o odbrani suvereniteta uspostavio je telo sa širokim ovlašćenjima da istražuje navodni strani uticaj u politici, akademskim krugovima i medijima za koji kritičari kažu da je napravljen po uzoru na Rusiju Vladimira Putina.

Katalin Čeh, liberalna mađarska poslanica Evropskog parlamenta, rekla je da je "popuštanjem pred ucenom Viktora Orbana Evropska komisija pozvala svakog ambicioznog autokratu da iskoristi iznudu kako bi ostvario svoj put".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA