≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vašington poslao specijalnu antiterorističku jedinicu na Haiti: "Spremni smo u bilo kom trenutku"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Antiteroristička jedinica američkih marinaca nalazi se na terenu na Haitiju, kažu zvaničnici

  • 0
Haiti, nemiri Foto: Tanjug/AP

Specijalizovana jedinica za borbu protiv terorizma američkih marinaca stigla je u četvrtak na Haiti kako bi pomogla u zaštiti američke ambasade i potencijalnoj evakuaciji osoblja, rečeno je za Fox News iz Južne komande SAD.

Do ovog razvoja događaja dolazi pošto je komandant Južne komande SAD, general Laura Ričardson, rekla Komitetu za oružane snage Senata na jutrošnjem saslušanju da je američki SOUTHCOM spreman za neborbenu operaciju evakuacije američkog osoblja na Haitiju ako bude potrebno.

"Spremni smo u bilo kom trenutku za bilo koju vrstu krize", rekla je ona i dodala da "smo preduzeli sve neophodne mere... da bi bilo koji od planova bio aktiviran".

Južna komanda SAD navela je u saopštenju rano u sredu da je na zahtev Stejt departmenta rasporedila "Tim za bezbednost marinske flote SAD-a protiv terorizma (FAST) da održava jake bezbednosne kapacitete u američkoj ambasadi u Port-o-Prensu, Haiti, i kao pomoć za naše trenutne marince, što je uobičajena i rutinska praksa širom sveta."

"Američka ambasada ostaje otvorena, a ograničene operacije se nastavljaju, fokusirane na pomoć građanima SAD i podršku naporima koje predvode Haićani da se obezbedi mirna tranzicija vlasti", dodaje se.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je u četvrtak da nema procenu koliko Amerikanaca ima na Haitiju.

"Uvek planiramo za sve vrste nepredviđenih situacija, ali ne, ne planiramo aktivno bilo kakvu evakuaciju", rekao je Miler.

"I podsetio bih... da je Haiti zemlja četvrtog nivoa u pogledu naših saveta za putovanja od 2020. Dakle, ono što znači da već četiri godine govorimo Amerikancima da ne idu na Haiti, da ne putuju tamo, to je nije bezbedno da radite. A za one koji su tamo, idite čim budete mogli da to učinite, a da se ne izložite riziku."

Američka vojska je već poslala snage na Haiti tokom vikenda kako bi pojačala bezbednost u američkoj ambasadi i prevezla nebitno osoblje – poput porodica diplomata – koje je ostalo nakon naređenja da se takvi pojedinci evakuišu prošlog leta.

Tenzije su i dalje visoke na Haitiju u četvrtak pošto su bande preplavile zemlju. Premijer Haitija Arijel Anri najavio je u utorak da će podneti ostavku, povinujući se međunarodnom pritisku da to učini. U saopštenju, Anri je pristao da napusti funkciju kada se formira prelazni predsednički savet i imenuje privremeni premijer.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tada rekao da je kriza na Haitiju "duga priča" koja će zahtevati koordinaciju međunarodne zajednice da bi se rešila.

Patnja naroda Haitija, rekao je Blinken, može se rešiti samo funkcionalnom demokratijom, kao i humanitarnom i razvojnom pomoći za obnovu ekonomije.

Međutim, neke političke stranke na Haitiju se protive planu prelaznog predsedničkog saveta, izvestio je u četvrtak Asošiejted pres.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA