Vreme čitanja: oko 1 min.

Huti najavili širenje napada: Gađaćemo brodove kako izraelska plovila ne bi prošla ka Rtu dobre nade

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Huti, koji imaju podršku Irana, već mesecima napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi

  • 2
Huti, Jermenski borci na protestu protiv UN rezolucije Foto:Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Vođa jemenskih Huta Abdul Malik al Huti izjavio je danas da će ta militantna grupa nastaviti da gađa brodove kako bi sprečila da plovila povezana sa Izraelom prođu kroz Indijski okean ka Rtu dobre nade.

"Naša glavna borba je da sprečimo da brodovi povezani s izraelskim neprijateljem prolaze, ne samo kroz Arapsko more, već i kroz Crveno more i Adenski zaliv, ali i kroz Indijski okean prema Rtu dobre nade. Počeli smo da sprovodimo naše operacije u vezi s tim", rekao je Al Huti u televizijskom govoru, prenosi Rojters.

Huti, koji imaju podršku Irana, već mesecima napadaju brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta poremetili su lance isporuka i primorali kompanije da preusmere svoje brodove na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike.

Sjedinjene Države i Velika Britanija odgovorile su na napade tako što su gađale položaje Huta u Jemenu i označile grupu kao terorističku organizaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA