Vreme čitanja: oko 3 min.

AP: Američki predlog rezolucije poziva na "trenutni i trajni prekid vatre" u Gazi

A. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rok u kojem bi o tom predlogu mogao da se izjasni Savet bezbednosti UN nije određen, a sam tekst nacrta, u koji je Asošijeted pres imao uvid, podložan je promenama

  • 1
Izraelska vojska u Hamasovim tunelima Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države su diplomatskim krugovima u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku prosledile svoj predlog rezolucije Saveta bezbednosti, kojom bi se podržalo uspostavljanje "trenutnog i trajnog prekida vatre" između Izraela i Hamasa, kao dela sporazuma o oslobađanju talaca zarobljenih tokom napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Rok u kojem bi o tom predlogu mogao da se izjasni Savet bezbednosti UN nije određen, a sam tekst nacrta, u koji je Asošijeted pres imao uvid, podložan je promenama.

SAD su svoj prvobitni predlog prosledile još 19. februara, dan pre nego što su stavile stavio veto na rezoluciju koja zahteva hitan humanitarni prekid vatre u ratu u zahvaćenom Pojasu Gaze, jer, kako je tada objašnjeno iz Vašingtona, to bi ometalo pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca.

To je bio treći slučaj da SAD stavljaju veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva prekid vatre u Gazi, što je dovelo administraciju predsednika Džozefa Bajdena u sukob sa većim delom sveta, uključujući mnoge saveznike, podseća AP.

Američki predlog rezolucije u četvrtak uveče dobio je oznaku "plavo" - što znači da je tekst sastavljen u formi o kojoj se može glasati u Savetu bezbednosti.

To je peta verzija teksta i donosi neke ključne izmene.

Kako navodi AP, prvobitni nacrt sadržavao je odredbu da bi za privremeni prekid vatre, "čim to bude izvodljivo", bilo potrebno oslobađanje svih talaca, a pozivao je i na ukidanje svih ograničenja na isporuku humanitarne pomoći. Obe ove mere, kako je navedeno, "pomogle bi stvaranju uslova za održivi prekid neprijateljstava".

Konačni nacrt, međutim, "nedvosmisleno podržava međunarodne diplomatske napore da se uspostavi trenutni i održivi prekid vatre kao deo sporazuma koji oslobađa taoce i koji omogućava osnovu za trajniji mir za ublažavanje humanitarne patnje" - što znači da je uklonjena reč "privremeno".

U tekstu se, takođe, kaže da "svaki prekid vatre" predstavlja mogućnost koju treba iskoristiti za intenziviranje diplomatskih napora da se stvore uslovi "za održivi prekid neprijateljstava i trajni mir".

U prvobitnom nacrtu pisalo je da izraelska planirana velika kopnena ofanziva na Rafu "ne bi trebalo da se nastavi u trenutnim okolnostima".

Taj jezik je nestao u konačnom tekstu. Umesto toga, u uvodnom paragrafu piše da Savet bezbednosti UN naglašava svoju zabrinutost da bi kopnena ofanziva na Rafu dovela do "dodatne štete po civile i njihovog daljeg raseljavanja, potencijalno u susedne zemlje, i da bi imala ozbiljne implikacije po regionalni mir i bezbednost".

U konačnom tekstu se "odbacuje svako prisilno raseljavanje civilnog stanovništva u Gazi kao kršenje međunarodnog prava".

Američki predlog rezolucije zahteva da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava, koje zahteva zaštitu civila i "civilnih objekata", koji uključuju bolnice, škole i domove.

U tekstu se, takođe. izražava "duboka zabrinutost zbog opasnosti od gladi izazvanih sukobima i epidemija sa kojima se trenutno suočava civilno stanovništvo u Gazi, kao i zbog broja pothranjenih ljudi" i "katastrofalnog" obima gladi.

Ponavlja se i zahtev za "potpunu, trenutnu, bezbednu, kontinuiranu i neometanu isporuku humanitarne pomoći u velikim razmerama direktno palestinskom civilnom stanovništvu širom Pojasa Gaze".

U tekstu se kaže da bi to trebalo olakšati korišćenjem svih dostupnih ruta, uključujući granične prelaze.

Ako američki predlog rezolucija bude usvojen, Savet bezbednosti UN bi prvi put osudio "napade pod vođstvom Hamasa od 7. oktobra 2023, kao i njegovo uzimanje i ubijanje talaca, ubistva civila i seksualno nasilje uključujući silovanje" i osudilo bi "njegovo korišćenje civilne infrastrukture u vojne svrhe i držanje talaca".

Takođe bi se zahtevalo da Hamas i druge naoružane grupe odmah omoguće humanitarni pristup svim preostalim taocima, dodaje AP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleks

    15. mart 2024 | 13:04

    Kasne sa bombardovanjem. Kasne. A kad je "Sirijska opservatorija za ljudska prava" osetila miris sredstava za dezinfekciju, bombardovaše najnovijim "lepim" raketama Siriju i USSA i Englezi i budale Francuzi. Ni sankcije da uvedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA