Vreme čitanja: oko 1 min.

Finska zatvara granicu za tražioce azila koji dolaze preko Rusije

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iz Helsinkija su u decembru prošle godine naveli da Moskva namerno sprovodi migrante do granice, u vidu "hibridne operacije" osvete Finskoj za saradnju sa SAD, što je Kremlj demantovao

  • 0
Finska, granica, Rusija, Rusi Foto: Tanjug/AP

Finska planira da usvoji privremeni zakon koji bi joj omogućio da zatvori granicu za tražioce azila koji dolaze preko Rusije, rekao je danas finski premijer Peteri Orpo.

Finska je u više navrata prošle godine zatvarala sve granične prelaze sa Rusijom usled porasta dolazaka ljudi bez validnih dokumenata za ulazak u Evropsku uniju iz Somalije, Maroka, Pakistana, Kenije, Sirije i Jemena.

Preko zime je ipak stiglo još tražioca azila i finska vlast veruje da bi te brojke mogle da porastu kad nastupi toplije vreme, prenosi Rojters.

Iz Helsinkija su u decembru prošle godine naveli da Moskva namerno sprovodi migrante do granice, u vidu "hibridne operacije" osvete Finskoj za saradnju sa SAD, što je Kremlj demantovao.

"Finska mora biti spremna za mogućnost da Rusija sprovodi produženi pritisak", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA