Vreme čitanja: oko 4 min.

Vođa separatista se vraća u Španiju pred katalonske izbore uprkos riziku od hapšenja

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Puđdemon se vraća u Španiju pred katalonske izbore uprkos riziku od hapšenja

  • 0
Karlos Puđdemon Foto: Tanjug/AP

Advokat bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, Gonsalo Boje, saopštio je danas da će se Puđdemon vratiti u Španiju i ponovo kandidovati za lidera katalonske vlade, uprkos riziku od hapšenja.

U intervjuu za radio stanicu RAC1, Boje je izjavio da će, nakon što zakon o amnestiji bude objavljen u BOE (španskom državnom službenom glasniku), što se očekuje krajem maja ili početkom juna, Vrhovni sud morati da ukine nalog za hapšenje Puđdemona, a time će biti stvoren drugačiji pravni okvir koji bi omogućio povratak bivšeg katalonskog predsednika u zemlju.

Advokat je, međutim, priznao da postoji mogućnost da će Puđdemon biti uhapšen, budući da ne može da isključi novi nalog za hapšenje u slučaju vezanom za terorizam Demokratskog cunamija, grupe za nezavisnost Katalonije, ali je naglasio da će bivši predsenik "preuzeti posledice" konačne odluke Vrhovnog suda, javlja Efe.

Boje je podsetio da je zakon o amnestiji jasan u tome što iz mere pomilovanja isključuje zločine terorizma koji su uokvireni evropskim propisima i koji uključuju kršenje osnovnih prava, "a ne bilo kakve gluposti".

"Mogu ga uhapsiti, ali ga neće sprečiti da bude predsednik Đeneralitata (katalonske vlade) ako to želi“, insistirao je Boje, nakon što je naglasio da bi Puđdemon mogao da bude izabran za predsednika "ako se zakon pravilno tumači“.

Prema njegovom mišljenju, to je "strah“ koji gaje predsednik Vlade Katalonije Pere Aragones i španski premijer Pedro Sančez.

Boje je istakao da će Puđdemon doneti ispravnu odluku i da će "biti tamo gde treba da bude".

Puđdemonova kandidatura za predsednika Katalonije zahteva od njega da podnese ostavku na mesto poslanika u Evropskom parlamentu, što je funkcija koja mu pruža imunitet od hapšenja u Španiji, ali Boje napominje da je sada situacija drugačija "zbog zakona o amnestiji koji predviđa ove slučajeve".

U četvrtak, je Puđdemon, lider separatističke stranke Zajedno za Kataloniju (Junts), saopštio da postoji mogućnost da učestvuje na pokrajinskim izborima zakazanim za 12. maj.

Puđdemon nema nijednu sudsku prepreku da se kandiduje za funkciju, niti je diskvalifikovan i mogao bi da se nađe na čelu liste Juntsa, ako stranka tako odluči, kao što je to učininjeno na izborima 2021. godine, kada je već četiri godine bio u begu od španske pravde.

Kako se odobrenje mere o amnestiji očekuje u drugoj polovini maja, sudovi će imati dva meseca da to pravilo primene, što automatski sprečava bivšeg predsednika da lično predvodi kampanju u Kataloniji.

Takođe, španski Vrhovni sud posebno će doneti odluku da li će se amnestija odnositi na Puđdemona, a ukoliko bude odbijen, u slučaju povratka u Španiju bio bi uhapšen.

Ipak, lider Juntsa mogao bi slučaj da predstavi Evropskom sudu pravde ili Ustavnom sudu, što mu ne bi obezbedilo neposrednu amnestiju, ali bi sprečilo njegovo hapšenje na španskoj teritoriji.

Na ovu mogućnost je Junts računao kada je prošle nedelje zakazao Puđdemontov povratak u Kataloniju za jul.

Ovaj scenario bi mu omogućio vođenje kampanje u Kataloniji, a za vanredne pokrajinske izbore generalni sekretar Juntsa, Žordi Turul, je optužio predsednika Katalonije, Perea Aragonesa, nazivajući potez "kalkulisanim" i sa ciljem da ostave Junts bez kandidata.

Takođe postoji mogućnost da, ako se kandiduje i bude imao šansu da položi zakletvu kao predsednik, Puđdemon može da stigne na vreme da prisustvuje debati o stupanju na dužnost predsednika katalonske vlade.

To je bio cilj koji je postavio u sredu, kada je izjavio da, "sa izbornim kalendarom u rukama", smatra da je izvodljivo prisustvo na debati.

Sa izborima raspisanim za 12. maj, ta mogućnost postoji, mada će zavisiti od toga kako će Vrhovni sud postupiti u slučaju mera pomilovanja u dva slučaja koja vodi protiv lidera Juntsa.

Puđdemon može da bude izabran za poslanika, a da ne kroči u Kataloniju, kao što je to bio slučaj 2017. i 2021. godine, ali ne može da bude imenovan za predsednika Katalonije, osim ako lično ne ode u parlament.

Ovo pravilo je utvrdio Ustavni sud u januaru 2018. godine, kada je bivši predsednik bio u Belgiji tri meseca bežeći od španske pravde, a parlament je tada sazvao punu sednicu da bi Puđdemona izabrao elektronskim putem.

Sud je privremeno stavio veto na ovu mogućnost i naknadno proglasio neustavnim nekoliko članova uvedenih u Zakon o Skupštini, koji su predviđali daljinski izbor predsednika Katalonije.

U oktobru 2017. godine, protiv Puđdemona i drugih članova njegove vlade podignute su optužnice za pobunu i zloupotrebu javnih sredstava.

Optuženi su pobegli u Belgiju, a protiv njih su izdati evropski nalozi za hapšenje (EAV).

Redovni izbori trebalo je da se održe u februaru 2025, kada aktuelnom sazivu ističe mandat.

Vanredni izbori bi mogli da imaju veliki uticaj na nacionalnu politiku, jer se socijalistički premijer Pedro Sančez u španskom parlamentu oslanja na podršku katalonskih separatističkih partija.

Do odluke o raspisivanju vanrednih pokrajinskih izbora u Kataloniji došlo je uoči glasanja u donjem domu parlamenta u Madridu o zakonu o amnestiji za aktiviste i zvaničnike koji se zalažu za nezavisnost Katalonije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA