≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proleće nije ni počelo, a već je ugrejalo 32°C: Ovaj deo Evrope na udaru tropskog talasa i u januaru bilo +30

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najtopliji će biti na jugoistoku Španije i to na 20 ak kilometara unutar kopna, pa se tako na području Mursije u ponedeljak i utorak očekuje temperatura od 32°C

  • 1
Španija vrućina Foto: Tanjug/AP

Nakon veoma promenljivog i nestabilnog vremena sa obilnijom kišom i snegom u planinama, uz veoma vetrovito vreme, Pirinejsko poluostrvo zahvatila je veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike, pa će narednih dana u Španiji i Portugaliji biti vrlo toplo vreme.

Temperature će prelaziti 20°C, širom centralne Španije i na području Madrida očekuje se do 25°C, a na jugu, istoku i severoistoku Španije i do 28-29°C i to na području Sevilje, Malage i Saragose, pri čemu lokalno se u delovima Andaluzije očekuje i do 30°C.

Najtopliji će biti na jugoistoku Španije i to na 20 ak kilometara unutar kopna, pa se tako na području Mursije u ponedeljak i utorak očekuje temperatura od 32°C.

Dosadašnji temperaturni rekord za mart u Mursiji je 33°C.

Koliko će toplo biti sutra govori i podatak da je prosečna maksimalna temperatura za ovaj deo Španije u martu 21°C, a i širom drugih predela Španije temperature će biti za pet do 10 stepeni više od prosečnih.

Znatno ugodnije biće na atlantskoj i španskoj obali Atlantika i na Majorci, uz temperature oko 20°C i to zahvaljujući rashlađujućem uticaju okeana, odnosno Sredozemnog mora na Majorci.

Ono što je interesatno, tropski talas na jugoistoku Španije javlja se na samom kraju kalendarske zime, a ovo nije prvi slučaj ove zime, jer su temperature na jugu i jugoistoku Španije i u januaru dostizale tropskih 30°C.

Poslednjih godina Španija trpi velike posledice klimatskih promena, pa tako temperature već u aprilu dostižu 40°C, a leti idu i do 47-48°C, ori čemu je najvrelije u kontinetalnim predelima na jugu i jugozapadu Španije.

U poslednje vreme, tropski talasi, mada, kratkotrajni, mogu se javiti i usred zime.

Ono što posebno zabranjiva jeste i suša na jugu i istoku Španije, uz ekstremno male količine padavina.

Blago zahlađenje vremena očekuje se sredinom sledeće sedmice, pa će u sredu temperatura i na jugu i istoku Španije biti oko uobičajenih 20°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA