Vreme čitanja: oko 1 min.

Izrael će ponuditi Hamasu šestonedeljno primirje za 40 talaca

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvaničnici Izraela procenjuju da bi ovi pregovori, čiji će medijatori biti iz Katara i Egipta, mogli da traju i do dve nedelje

  • 0
Izraelska vojska u Hamasovim tunelima Foto: Tanjug/AP

Izrael će danas poslati delegaciju na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom u Katar na pregovore sa Hamasom kako bi obezbedio šestronedeljno primirje u zamenu za 40 talaca.

Zvaničnici Izraela procenjuju da bi ovi pregovori, čiji će medijatori biti iz Katara i Egipta, mogli da traju i do dve nedelje, prenosi Rojters.

Pregovori počinju posle Hamasovog predloga trofaznog plana da se okončaju borbe, od kojih prva faza podrazumeva šestonedeljni prekid vatre i puštanje 35 talaca u zamenu za 350 zatvorenika koje drži Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Uz to, Hamas bi oslobodio pet žena vojnika Izraela u zamenu za 50 zatvorenika, a Izraelske snage bi se povukle sa dva glavna puta u Gazi kako bi se raseljeni Palestinci vratili na sever Gaze i kako bi humanitarna pomoć stizala neometano u tu oblast.

U drugoj fazi, dve strane bi proglasile trajan prekidu vatre, a Hamas bi oslobodio preostale taoce u zamenu za još zatvorenika, dok bi u trećoj fazi Hamas predao sva tela preminulih koja poseduje u zamenu za deblokadu Gaze.

Izrael je isključio opciju trajnog prekida vatre, ostajući tako pri cilju da potpuno iskoreni Hamas čim se desi razmena talaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA