Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi uhapšeni u Austriji zbog 137 kg kokaina: Droga sakrivena u drvenim daskama na brodu

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi su uočeni kako istovaruju kontejner. Kada su uveče krenuli nazad u Beč, uhapšeni su na graničnom prelazu Kitse u Beču

  • 0
Hapšenje lisice policija Foto: Marko Jovanović

Policija Donje Austrije zadala je značajan udarac organizovanom narko-kriminalu. Devet osumnjičenih, među kojima ima i Srba, uhapšeno je zbog navodnog krijumčarenja i prodaje velikih količina droge u inostranstvu. Zaplenjeno je 137 kilograma kokaina, od čega je većina bila sakrivena u drvenim daskama u kontejneru teretnog broda u Hamburgu.

Među uhapšenima su četiri državljanina Srbije i jedan austrijski državljanin, koji su, između ostalog, bili odgovorni za isporuku približno 137 kilograma kokaina.

Uhapšeno je ukupno devet osoba. Traži se deseti osumnjičeni. Istrage o drugim osobama koje stoje iza zločina su u punom jeku. Sada desetorica optuženih osumnjičena su da su u Austriju prokrijumčarili između 300 i 800 kilograma kokaina ili da su organizovali njegovu distribuciju.

"Ovo je bila najveća zaplena droge do sada za Državnu kriminalističku policiju (LKA) Donje Austrije i treća po veličini za saveznu policiju. Prijavljena je ulična vrednost zaplenjene droge oko 14 miliona evra," pišu lokalni mediji.

Kako su objasnili kontejner, u kojem je pronađena droga, natovaren je u Boliviji sa ukupno 17 paleta na kojima su bile drvene daske upućen na adresu u Bratislavi.

"Dostavnica je sadržala i broj telefona kontakt osobe iz Gunselsdorfa (oblast Baden). Nepravilnosti su otkrivene tokom rendgenskog snimanja tereta. Ukupno 115 sumnjivih drvenih dasaka pregledano je pojedinačno. Ispostavilo se da su daske imale po šest udubljenja. Jedna od njih je mehanički otvorena i tada je pronađeno oko 1,2 kilograma kokaina. Otvorene su i ostale ploče u kojima je pronađeno ukupno 134 kilograma kokaina sa oko 85 posto čistoće (baze)", pišu austrijski mediji.

Daske sa kokainom su zaplenjene, a kontejner sa ostatkom dasaka, je ponovo utovaren i zatvoren. Transport je zatim nastavljen za Bratislavu.

Kooperativnim posmatračkim merama koje su tokom više dana sprovodile slovačke i austrijske istražne jedinice, uočena su četiri srpska osumnjičena lica starosti 23, 41 i 45 godina kako istovaraju kontejner. Kada su uveče krenuli nazad u Beč, uhapšeni su na graničnom prelazu Kitse u Beču.

Dalja istraga odvela je policajce do "stana bunkera" u Beču-Majdlingu. Tu je pronađeno još 11 paketa sa ukupno oko 2,5 kilograma kokaina. Pored toga, u jednoj radionici u Kotingbrunu (oblast Baden) iskopana je laboratorija za kokain u kojoj je švercovani kokain bio ili je trebalo da bude obrađen.

Optuženi tokom ispitivanja nisu priznao niti odbili da daju izjave. Odvedeni su u zatvor Beč-Jozefštat. Od 2013. godine postoji nacionalna poternica za jednim od uhapšenih zbog deset teških pljački pošte u Beču od strane grupe srpskih počinilaca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA