Vreme čitanja: oko 1 min.

Teorija zavere o smrti kralja Čarlsa eksplodirala na internetu: U sve su umešali i BBC

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako smo došli do toga da se na interentu pojavila informacija o smrti britanskog monarha?

  • 0
Kralj Čarls, 11. februar, crkva Sandringem Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Nakon brojnih teorija o zdravlju Kejt Midlton, izgleda da je na red došao i kralj Čarls III nakon naizgled neosnovanih glasina o skorom "izuzetno važnom saopštenju kraljevske porodice" koja su se proširila internetom. Svi su odmah iza te najave "pročitali" odnosno razumeli da je kralj preminuo, što se proširilo poput požara na društvenim mrežama.

Princeza od Velsa nije viđena na fotografiji još od Božića, a onda se, pre nekoliko dana pojavila slika koju je objavila Kensingtonska palata za koju kažu da je fotošopirana.

Spekulacije su postale preterane, a mnogi na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, ubeđeni su da Bakingemska palata nešto krije, piše Newsweek.

Pomahnitala atmosfera pretila je da zahvati i kralja tokom vikenda nakon naizgled neosnovanih glasina da je timu BBC Events-a savetovano da se pripremi za veliko saopštenje.

Jedan post, pregledan 1,5 miliona puta, glasio je: "BBC je navodno obavešten da pazi na 'izuzetno važno' kraljevsko saopštenje".

"Prema izveštajima, produkcijska jedinica BBC Events-a je obaveštena da pazi na 'veliku najavu' kraljevske porodice u svetlu trenutne zdravstvene krize", navodi se.

Ovo je zauzvrat navelo neke na spekulacije da je kralj Čarls preminuo.

Za početak, prva osoba koja će biti obaveštena biće britanski premijer Riši Sunak, a zatim članovi britanskog kabineta, što znači da će vesti hijerarhijskim putem putovati do velikog broja državnih službenika britanske vlade.

Međutim, nema očiglednog razloga, niti je ponuđeno objašnjenje zašto je za BBC rečeno da se pripreme za "saopštenje", ali nijedno saopštenje ne stiže danima kasnije.

Njuzvik ima informacije da kralj ove nedelje nastavlja sa svojim smanjenim dužnostima, kao što je bio slučaj od kada mu je dijagnostikovan rak.

Kasnije je utvrđeno da je informacija o pripremanju za "izuzetno važno kraljevsko saopštenje" bila lažna, a da je crna slika koju je BBC držao na profilu tu već mesec dana te da nije signal za tugovanje povodom bilo čije smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA