Vreme čitanja: oko 2 min.

Tramp u ogromnim problemima, mogao bi da ostane bez imovine vredne pola milijarde dolara

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Donald Tramp ne može da plati garanciju od 464 miliona dolara u slučaju prevare u Njujorku

  • 2
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je sudu u državi Njujork da je približno 464 miliona dolara potrebnih za plaćanje garancije po žalbi na njegovu osuđujuću presudu za građansku prevaru "praktično nemoguće" u novom podnesku u ponedeljak, javlja Huffington Post.

Sudija države Njujork osudio je Trampa za građansku prevaru 16. februara zbog falsifikovanja poslovnih zapisa njegove Tramp organizacije. Sud je naložio Trampu da plati 355 miliona dolara za pokriće iznosa zbog prevare, plus kamate. Ukupno, Trampu je naloženo da isplati više od 464 miliona dolara.

Tramp je uložio žalbu na odluku 26. februara. Osim ako Tramp ne želi da mu njujorški državni tužilac Leticija Džejms zapleni imovinu, mora da položi garanciju tako što će sudu dostaviti pun iznos koji duguje u presudi.

Nakon "bezbrojnih sati pregovora sa jednom od najvećih osiguravajućih kompanija na svetu... dobijanje garancije za žalbu u punom iznosu... nije moguće pod predstavljenim okolnostima", navodi se u Trampovom podnesku.

Nakon što su kontaktirali 30 obvezničkih kompanija, malo njih bi čak "razmatralo obveznica koje se približavaju" iznosu od 464 miliona dolara. One "neće prihvatiti čvrstu imovinu kao što su nekretnine kao kolateral", već će "prihvatiti samo gotovinu ili gotovinske ekvivalente (kao što su tržišne hartije od vrednosti)", prema podnesku.

Trampov podnesak se takođe žali da kompanije za obveznice koje bi mu mogle obezbediti 464 miliona dolara zahtevaju kolateral u ukupnom iznosu od 120 odsto obveznice, ili 557 miliona dolara.

To znači da Tramp, koji je u prošlosti tvrdio da vredi 10 milijardi dolara, nema dovoljno raspoloživog novca da stavi kao kolateral da bi dobio osiguranu obveznicu od 464 miliona dolara - ili 557 miliona dolara ako mora da stavi 120% kolaterala. On bi, teoretski, mogao da stavi svoju imovinu kao kolateral, ali kompanije za obveznice neće prihvatiti fizičku imovinu, prema izjavi pod zakletvom koju je dao broker osiguranja Gari Đulijeti, a koju citiraju Trampovi advokati.

Konačna opcija bi bila "požarna prodaja" njegove imovine, uključujući poslovne kule, golf terene i odmarališta, ali u izveštaju se tvrdi da bi to "neizbežno rezultiralo ogromnim, nepovratnim gubicima".

Umesto toga, Tramp želi da se odustane ili smanji uslov kaucije za žalbu i zatražio je od suda da odobri usmene argumente o odricanju.

Ako, međutim, apelacioni sud ne interveniše, od Trampa će se tražiti da plati punu presudu 25. marta. A ako ne izvrši tu uplatu, Džejmsova će moći da zapleni imovinu jednaku iznosu koji duguje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA