Vreme čitanja: oko 1 min.

Pudždemon se vraća na velika vrata? Planira da se se kandiduje za predsednika katalonskog regiona

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pudždemon bi mogao da se kandiduje za predsednika katalonskog regiona u maju

  • 1
Karles Pudždemon Foto: Tanjug/AP

Bivši katalonski predsednik Karles Pudždemon, koji živi u egzilu, saopštiće u četvrtak da li će se kandidovati za predsednika tog katalonskog regiona u maju, rizikujući da bude uhapšen pri ulasku u Španiju.

"Pudžemon se suočava sa veoma malim rizikom od hapšenja u Španiji i voljan je da se ipak vrati", rekao je za Rojters njegov advokat Gonzalo Boje.

On je naveo da veruje da će Vrhovni sud poštovati sadržaj zakona o amnestiji, što znači da će optužbe sa kojima se Pudžemon suočava biti povučene.

Međutim, tajming će biti ključan jer, iako Pudžemon može da vodi kampanju iz Belgije, on bi morao da se vrati u Španiju već u junu ako njegova stranka pobedi na izborima, kako bi vodio regionalnu vladu.

Istovremeno, primena zakona o amnestiji zavisiće od pojedinih sudija, tako da bi moglo da se dogodi da se to ne odnosi na Pudžemona u željeno vreme, navela je agencija.

Pudžemon (61) je predvodio severoistočnu Kataloniju tokom glasanja 2017. za otcepljenje od Španije i naknadnog proglašenja nezavisnosti koje su sudovi proglasili nezakonitim, što je navelo Madrid da nametne direktnu vladavinu tokom najveće političke krize koja je izbila u Španiji poslednjih decenija, preneo je Rojters.

On je pobegao iz Španije kako bi izbegao hapšenje zbog optužbi za

neposlušnost i malverzacije i sada živi u Belgiji gde je član Evropskog parlamenta.

Prošle nedelje, katalonska vlada, koju vodi lider umerene stranke Republikanska levica Katalonije (ERC) Pere Aragones, raspisala je vanredne izbore nakon što njen parlament nije uspeo da odobri budžet.

Pudžemonova tvrdolinijaška partija Zajedno za Kataloniju navela je da bi ovaj bivši novinar mogao da se kandiduje kao njihov kandidat zahvaljujući zakonu o amnestiji koji su predložili španski vladajući socijalisti, a koji bi, kako se očekuje, trebalo da stupe na snagu do maja ili juna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. mart 2024 | 18:49

    Takve i treba hapsiti ko god radi protiv države njega treba procesuirati. Ovo se naravno ne odnosi na BiH jer to nije država, nego državni projekat. Nigde u svetu ne postoji takav model države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA