≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

„Vaši lideri vas hrane ljudskim ostacima“: Tvrdnje TikTokera o zakonu o kanibalizmu nemaju veze s istinom

Vreme čitanja: oko 5 min.

Amandman o definisanju kanibalizma u Ajdahu doveo je do bure jezivih teorija zavere u čijem centru je antisemitizam

  • 2
Opasne tvrdnje Vest dovela do neverovatnih teorija zavere... Printskrin: TikTok/Tune Thy Heart; Instagram/uncovering_hidden_truths

Republikanska članica Predstavničkog doma Ajdaha Heder Skot podnela amandman za zabranu služenja ljudskog mesa ljudima koji ne znaju da je u pitanju ljudsko meso u toj saveznoj američkoj državi. Ova vest dovela je do masovne pojave videa na društvenim mrežama s najneverovatnijim teorijama zavere – da se ljudima masovno kroz hranu podvaljuje ljudsko meso, da se ljudsko meso služi u restoranima brze hrane, pa i da i za svega stoji izvesni misteriozni i ozloglašeni rabin. Naravno, sve te tvrdnje nemaju nikakve veze sa istinom.

- Ovaj svet nije ono što mislite. Stanite i pročitajte - navodi u jednom od videa TikToker s nalogom Tune Thy Heart (tune.thy.heart), a onda to prati tvitom u kome se navodi da je Heder Skot predstavila amandman H522, kojim se zabranjuje služenje ljudskog mesa osobama koje ne znaju da je u pitanju ljudsko meso.

@tune.thy.heart This video is for entertainment purposes. #fyp #fypシ゚viral #conspiracytiktok #conspiracy #wakeup #truth ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

- Ako se ovo pojavilo na vašoj stranici i niste znali o čemu je reč i koliko je realno, šta mi to radimo? Živimo u zemlji gde im mi dozvoljavamo da to rade. Taj zakon je stupio na snagu jer se to već dešava i moraju to da zaustave. Shvatite činjenicu da vas vaši lideri hrane ljudskim ostacima. Ako me pratite, već znate koliko je poludeo ovaj svet. Ako me ne pratite i ovo je došlo do vaše stranice, i ovo nije nešto što inače viđate, čeka vas grubo buđenje. Naša realnost je mnogo drugačija nego što su vas ubedili da verujete. Postoji razlog što se toliko toga otkriva sada, postoji razlog što će se još toga razotkriti. Čak i sa svim tim otkrićima trenutno i sa mnogo javnih ličnosti koje pričaju o stvarima koje se dešavaju kao realnost, toliko ljudi je još nepripremljeno za sve ono što će tek biti otkriveno.

Dan kasnije on je objavio još jedan video, koji se sada ne može naći na TikToku, ali ga i dalje ima na Instagramu. Ista osoba ovde navodi da Mekdonalds ima ugovore sa bolnicama, „ali ne iz razloga iz koga to mislimo“.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Uncovering Hidden Truths (@uncovering_hidden_truths)

- Hrane nas ljudskim mesom i ne samo u Mekdonaldsima. (…) Ako želite da znate o čemu pričam, i želite da dođete do srži problema zašto i kako, da povezano je sa svim što mislite, potrebno je da koristite zdrav razum. Treba da potražite na internetu audio intervju sa rabinom po imenu Rabin Finkelstin, to je sve što ću da kažem. Ako to podelim ovde, obeležiće to i skloniti odmah. Ako želite da znate istinu, poslušajte to – navodi TikToker.

Ono što je u ovoj priči tačno, jeste da je Heder Skot predložila amandman broj 522 prema kome se traži da se u definiciji kanibalizma u zakonu Ajdaha doda i deo da se „krivim za kanibalizam smatra i osoba koja nahrani drugu osobu mesom ili krvlju ljudskog bića bez znanja te osobe ili odobrenja“. Prema zakonu dopunjenom 1990. godine, kanibalizmom se smatrala samo osoba koja namerno unese u sebe meso ili krv ljudskog bića. Još tada je uvedeno da se ovo kažnjava sa najviše 14 godina zatvora.

Televizija KTVB je 9. februara 2024. prenela snimak Skotove kako predlaže ovaj amandman. Ona je objasnila da to radi iz dva razloga. Jedan je zato što je 2019. država Vašington počela da se bavi ljudskim kompostiranjem (što je vrsta sahrane tela u zemlju, bez kovčega, i sa biljnim materijalom), a da ona ne želi da „vidi vreće komposta sa delovima ljudskih kostiju“. Drugi razlog je što je „tokom leta avionom gledala TikTok video o kuvarskom šouu u kome je učesnicima dato i ljudsko meso“ i da se plaši da će to biti normalizovano. Međutim, to nije bio kuvarski šou, već skrivena kamera u kojoj je gostima zaista rečeno da su nahranjeni ljudskim mesom i čekala se njihova reakcija. Nije im dato ljudsko meso, naveo je KTVB.

Međutim, za tvrdnje da se ljudima masovno daje ljudsko meso nema nikakvih dokaza. Tu tvrdnju je raskrinkao USA Today još 2021. Oni su naveli tada objašnjenje uprave Mekdonaldsa da „koriste samo 100 odsto čistu, halal govedinu i piletinu da prave hranu koju prodaju“. Kako su naveli, celu priču u stvari je pokrenuo satirični sajt Huzlers uz napomenu „verujte u polovinu stvari koju vidite, ali ni u šta što pročitata onlajn“.

Međutim, ono što je posebno opasno je to što ovaj TikToker, koji ispod većine videa ima napomenu da je „taj video ima samo svrhu zabave“, spominje navodni intervju sa, kako kaže, „rabinom Rabinom Finkelstinom“ (takve greške, između ostalog, pokazuju koliko se ne bavi ozbiljno temom koju obrazlaže). Inače, taj intervju je dobro poznati falsifikat koji je navodno uradio Džejms Vikstorm, čuveni ekstremni desničar, protestantski pastor i antisemita koji je preminuo 2018, s izvesnim rabinom Ejbom Finkelštajnom. Niko od medija koji se bavio ovim navodnim intervjuom nije nikad uspeo da pronađe osobu koja je navodno govorila u njemu, tj. nikad nije pronađen dokaz da je postojala.

Osim toga, potpuno je neverovatan nivo opasnih tvrdnji koje se u tom intervjuu spominju, od toga da su Jevreji navodno ubili Isusa, preko toga da su izmislili Holokaust, do neverovatne zavere u kojoj kontrolišu apsolutno celu planetu, sve ratove, sav novac i ubijaju stotine hiljada dece godišnje da bi njihovu krv iskoristili za Pashu, a onda njihova tela melju i stavljaju ostatke u kobasice i hamburgere širom sveta. Jednom rečenicom, potpune budalaštine kakvim je vekovima pravdano masovno ubijanje Jevreja, a posebno u vreme nacističke vlasti u Nemačkoj.

Ceo intervju, koji prati slika ne navodnog rabina, već advokata Keneta Fejnberga, ne zvuči kao stvarni intervju, već kao zamišljena ispovest jednog neverovatno zlog „cioniste“ koji je ispao toliko glup da je u sat vremena priznao sve zločine za koje ih neonacisti i antisemiti optužili. Možda i kao parodija na to.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA