Vreme čitanja: oko 7 min.

Dok se svi bave dramom oko Kejt Midlton, Hari i Megan doživeli novo poniženje od kraljevske porodice

M. P.

Vreme čitanja: oko 7 min.

U upisu Saseksa sada stoji da su se povukli kao članovi kraljevske porodice, sa samo nekoliko kratkih pasusa o svakom od njih

  • 0
Princ Hari Megan Markl Foto: Tanjug/AP

Uprkos bombastičnom povlačenju sa položaja viših članova kraljevske porodice u januaru 2020. godine, puni profili vojvode i vojvotkinje od Saseksa, odnosno princa Harija i njegove supruge Megan Markl, odvojeno su stajale pored ostatka kraljevske porodice. Sinoć su njihove slike i biografije nakratko potpuno nestale, piše Daily Mail.

U roku od pola sata zamenjene su znatno manjom, zajedničkom biografijom na samom dnu stranice – ispod vojvode od Jorka.

U upisu Saseksa sada stoji da su se povukli kao članovi kraljevske porodice, sa samo nekoliko kratkih pasusa o svakom od njih.

Unos o princu Endruu je takođe ažuriran.

U onome što će nesumnjivo biti još jedno poniženje, njegova znatno skraćena biografija sada počinje najavom njegovog povlačenja iz javnog života zbog skandala Epstajn i odluke kraljice Elizabete da mu oduzme vojnu pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo.

Uprkos rastućem gnevu javnosti zbog kontinuiranog uključivanja porodice Saseksa, Bakingemska palata je uvek zaobilazila pitanja o tome zašto su njihovi detalji ostali na sajtu kraljevske porodice uprkos tome što je par napustio kraljevske dužnosti pre četiri godine i pokrenuo napade na kraljevsku porodicu u štampanim i televizijskim intervjuima.

Sugerisano je da je pres-služba palate "polako" ažurirala veb stranicu nakon smrti kraljice Elizabete i da će "na vreme doći do toga".

Harijev originalni profil opisuje ga kao petog u redu za tron i mlađeg sina kralja Čarlsa i Dajane, princeze od Velsa.

Njegova biografija od 2.700 reči uključivala je detalje o prinčevom ranom životu, obrazovanju i vojnoj karijeri i bila je prepuna sjajnih fotografija.

Takođe je uključivala detalje o njegovom radu na postavljanju Invictus Games, deci sa HIV-om/sidom i sportskim inicijativama, kao i očuvanju Afrike, te njegov zajednički rad na inicijativi za mentalno zdravlje Heads Together sa princom i princezom od Velsa.

Postojao je i čitav deo pod nazivom "Podrška monarhu", koji je uključivao njegovo vreme kao kraljevskog člana za svoju pokojnu baku, kraljicu Elizabetu.

Navodi se da ju je predstavljao na događajima u Velikoj Britaniji i inostranstvu, kao i na državnim i svečanim prilikama, uključujući događaje sećanja.

Meganin zasebni profil bio je nešto kraći - oko 1.300 reči - i uključivao je njeno obrazovanje i karijeru glumice, kao i dobrotvorne angažmane koje je preduzela tokom svog kratkog vremena kao član kraljevske porodice.

Zanimljivo je da nije bilo pomena njenih roditelja, uključujući njenu sopstvenu porodicu, uključujući otuđenog oca Tomasa Markla.

Međutim, ono što će mnogi videti kao značajno smanjenje njihovog statusa, par sada deli samo zajedničku biografiju koja prikazuje njihovu sliku ruku pod ruku na plaži u Južnoj Africi, sa kombinovanim brojem od samo 577 reči.

Oni su sada jedini venčani članovi kraljevske porodice koji nemaju svoje individualne profile.

Priča o Hariju svedena je na samo nekoliko reči o njegovom rođenju i odrastanju, kao i o njegovoj karijeri u oružanim snagama i radu na Invictus Games.

Za Megan se samo kaže da je bila glumica i da je vodila veb stranicu, kao i da nakratko uključuje njeno pokroviteljstvo kao nekadašnjeg radnog člana kraljevske porodice i njene zvanične titule.

Njihova nova biografija počinje izjavom da su se povukli kao članovi kraljevske porodice u januaru 2020. i završava se sa tri zvanične izjave koje je objavila Bakingemska palata između 2020. i 2021. godine u kojima se potvrđuje njihov odlazak.

U "milostivom" potezu, međutim, Bakingemska palata je takođe uključila vezu do Harijeve i Meganine nove veb stranice Sussex.com.

Link glasi: Informacije o trenutnom radu vojvode i vojvotkinje od Saseksa mogu se naći na njihovoj zvaničnoj veb stranici: Sussex.com

Izvori su insistirali da promene ne treba posmatrati kao grdnju, već kao davno zakasnelo ažuriranje.

Bakingemska palata je odbila da komentariše, ali je istakla da se dizajn i sadržaj veb-sajta ažuriraju "s vremena na vreme".

Izvor je rekao da su odvojene stranice para spojene u jednu kao deo rutinskog ažuriranja sadržaja. "Tehnička greška" značila je da je trebalo neko vreme da se sistem ažurira kako bi uključio novi profil.

Prošlog meseca Hari i Megan su pokrenuli novu ličnu veb stranicu, Sussex.com, na kojoj se vode po titulama i koriste grb koji je Megan dobila kada se udala za Harija.

Slika para dominira glavnom veb stranicom prekrivena tekstom: "Kancelarija princa Harija i Megan, vojvode i vojvotkinje od Saseksa".

Degradacija porodice Saseksa na veb stranici kraljevske porodice dolazi samo nekoliko dana nakon što je Megan pokrenula svoj najnoviji poslovni poduhvat - voćnjak American Riviera Orchard pod svojim zvaničnim nazivom Vojvotkinja od Saseksa.

Kraljevski stručnjaci su tvrdili da je projekat - u kojem će Megan prodavati proizvode kao što su pribor za kuvanje i džemovi - bio samo još jedan pokušaj kraljevske porodice sa sedištem u Kaliforniji da "unovče" Meganin kraljevski status.

Drugi su rekli da bi to moglo biti kršenje sporazuma koji su sklopili sa pokojnom kraljicom, u kojem se navodi da reklamni materijali ne pokušavaju da sakriju Meganine kraljevske veze ili ogoljeno komercijalnu prirodu njenog brenda.

Fil Dempir, koji je napisao knjigu o romansi Harija i Megan 2018. godine, rekao je: "Teško je poverovati da bi Hari i Megan koristili svoje titule za komercijalnu dobit tako očigledno da je kraljica Elizabeta još živa - sada kada više nije oni osećaju slabost i iskorišćavaju je,"

"Kralj u ovom trenutku neće imati volje ni energije da se bori protiv ovoga i zato će to pustiti, ali to samo pokazuje licemerje Saseksa koji kritikuju Harijevu porodicu, a ipak se drže svojih kraljevskih titula radi komercijalne dobiti."

Očigledno omalovažavanje na veb stranici kraljevske porodice takođe se poklapa sa četvrtom godišnjicom njihove "slobode" - datumom kada su se preselili iz Kanade u Kaliforniju - koju su proslavili u petak.

Još od smrti kraljice Elizabete u septembru 2022., kralj Čarls je tražio "smanjenu monarhiju" u kojoj je upola manji broj članova kraljevske porodice u poređenju sa 2017.

U to vreme, kraljevske angažmane, kao što su putovanja u inostranstvo, investicije i državne funkcije, pokrivalo je 12 starijih i oko šest maloletnih članova kraljevske porodice.

Do 2024. godine, međutim, bilo je samo sedam članova kraljevske porodice - kralj i kraljica, princ i princeza od Velsa, kraljevska princeza i vojvoda i vojvotkinja od Edinburga - pored manjih članova kraljevske porodice kao što su vojvoda i vojvotkinja od Glostera.

Ipak, niz zdravstvenih problema koji su zadesili kraljevsku porodicu u januaru, kada je kralju dijagnostikovan neimenovani rak, a Kejt podvrgnuta planiranoj abdominalnoj operaciji, i sve to u roku od nekoliko dana, ogolio je stvarnost ogoljene monarhije.

Monarh je napravio korak unazad od svojih javnih obaveza, iako nastavlja da se sastaje sa premijerom u nedeljnoj audijenciji i još čita dnevne izveštaje dok se podvrgava lečenju.

U međuvremenu, Kejt je napustila bolnicu 29. januara - skoro dve nedelje nakon operacije - i vratila se u Adelaide Cottage u Vindzoru. Kensingtonska palata rekla je da će se povući sa javne dužnosti dok se ne oporavi.

Vojvoda od Jorka se povukao iz kraljevskog života nakon što je rešio slučaj seksualnog napada koji je protiv njega podnela Virdžinija Đufre, seksualna robinja Endruovog prijatelja Džefrija Epstajna.

Ipak, nakon što je princ Vilijam bio primoran da propusti pomen svom pokojnom kumu iz neobjašnjivih "ličnih razloga", a kraljica Kamila je stigla odvojeno, Endru je viđen kako blista dok je vodio ostale članove kraljevske porodice na službu u zamku Vindzor.

Očekuje se da će se princeza od Velsa, koja je svoj poslednji javni angažman obavila u Sandringemu na Božić, vratiti na javnu dužnost posle 17. aprila, kada njena deca krenu u školu Lambruk, u blizini Askota, posle Uskršnjih praznika.

Uprkos tome što je Kensingtonska palata postavila jasan vremenski okvir za Kejtin oporavak i povratak poslu kao starijeg člana kraljevske porodice, njeno vidljivo odsustvo iz javnog života izazvalo je cunami spekulacija i teorija zavere o njenom stanju.

Poslednjih nedelja glasine - podstaknute društvenim mrežama i stranom štampom - spekulisale su o razlogu zašto Kejt nije viđana u javnosti.

"Katespiracies" (teorije zavere o Kejt, op.aut.) na mrežama su se kretale od tvrdnji da se oporavlja od "brazilskog podizanja zadnjice" ili da je u komi, što je teorija koju je pokrenuo novinar na španskoj televiziji.

Neki su se šalili da je bila takmičarka u televizijskoj emisiji The Masked Singer - ili je možda čak bila izbačena od kraljevske porodice.

Drugi "trolovi" i teoretičari zavere koristili su njeno odsustvo i bezakonje društvenih medija da šire duboko zlokobne tvrdnje. Čak je i Kim Kardašijan objavila selfije sa natpisom: "Na putu sam da nađem Kejt".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA