≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Leo Varadkar se povlači

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će Varadkar odluku saopštiti kasnije danas na konferenciji za medije

  • 0
Leo Varadkar Foto: Tanjug/AP

Irski premijer Leo Varadkar najavio je danas da će podneti ostavku narednih nedelja, kada bude izabran novi lider, kao i da se odmah povlači sa pozicije vođe partije Fin Gejs, koja je deo irske koalicione vlade.

Rekao je da su njegovi razlozi bili "i lični i politički“, kao i da planira da ostane u parlamentu kao poslanik, prenosi AP.

"Ponosan sam što smo zemlju učinili ravnopravnijim i modernijim mestom", rekao je Varadkar u izjavi o ostavci u Dablinu. Varadkar (45) je imao dva mandata kao premijer, između 2017. i 2020. i ponovo od decembra 2022. kada je funkciju delio sa Majklom Martinom, šefom koalicionog partnera Fiana Fail.

Kao prvi gej premijer Irske, Vardar je igrao vodeću ulogu u kampanjama za legalizaciju istopolnih brakova, odobrenih na referendumu 2015, i za ukidanje zabrane abortusa, koja je usvojena na glasanju 2018. godine.

Kako se navodi, irska vlada sastala se jutros prvi put od poraza na referendumu o ustavnim promenama održanom 8. marta. Građani su se izjašnjavali o dve izmene Ustava - za uklanjanje definicije prema kojima je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da se tekst zameni rečima da se porodica može zasnovati "brakom ili nekim drugim dugoročnim vezama", dok se druga predložena promena ticala uloge žena u kući kao "temelja društva i države".

Glasači su na referendumu odbacili oba ta predloga. Varadkar je nakon referenduma rekao da je irska vlada prihvatila rezultat i da će ga "u potpunosti poštovati". "Kao šef vlade i u ime vlade, prihvatam odgovornost za rezultat", rekao je tada Varadkar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA