Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajini uplaćeno prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru fonda EU

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je u saopštenju da je uplata, u vidu kratkoročnog finansiranja, ključna za pomoć Ukrajini kako bi održala funkcionisanje države u teškom trenutku

  • 1
Selydove, Selidova, Ukrajina Foto: JOSE COLON / AFP / Profimedia

Evropska komisija uplatila je Ukrajini prvih 4,5 milijardi evra podrške u okviru novog fonda EU za Ukrajinu od namenjenih 50 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je u saopštenju da je uplata, u vidu kratkoročnog finansiranja, ključna za pomoć Ukrajini kako bi održala funkcionisanje države u teškom trenutku, prenosi Gardijan.

Dodala je da je Ukrajina dostavila svoj plan, koji prikazuje kako ta zemlja može da se vrati brzom rastu i počne da nadoknađuje gubitke koje je rat prouzrokovao.

"Njime je Ukrajina postavila čvrste temelje za podršku EU, sve do kraja 2027. godine", navela je Fon der Lajen.

Evropski parlament usvojio je krajem februara odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra.

Lideri EU su na specijalnom samitu 1. februara 2024. godine doneli odluku o stvaranju fonda za pomoć Ukrajini za period do 2027. godine u iznosu od 50 milijardi evra, kao i o uspostavljanju mehanizma o izveštavanju, prema kojem će se na godišnjem nivou dogovarati i odobravati dalje slanje novčane pomoći Kijevu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рус

    21. mart 2024 | 06:12

    Dobro,jedan ukrainski general da se skloni iz politike dobio 54 miiona evra.. Tako da ima I za ostale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA