Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobitnici Nobelove nagrade traže oslobađanje političkih zatvorenika u Belorusiji

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobitnici Nobelove nagrade traže oslobađanje političkih zatvorenika u Belorusiji

  • 1
Nobelova nagrada za mir Foto: Tanjug/AP/Angela Weiss/Pool Photo

Više od 20 dobitnika Nobelove nagrade potpisalo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na hitno oslobađanje političkih zatvorenika u Belorusiji, izjavio je danas opozicioni aktivista Dmitrij Bolkunec.

Otvoreno pismo, koje je pokrenuo Bolkunec i koje je postavio na svoj sajt, potpisali su dobitnici Nobelove nagrade za mir Oskar Arijas Sančez iz Kostarike, Hose Ramos-Horta iz Istočnog Timora, Dmitrij Muratov iz Rusije i Oleksandra Matvijčuk iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Na pismu se nalaze i imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost Svetlane Aleksijevič, J.M. Kucija i Herte Miler, kao i 19 laureata u oblasti fizike, hemije, medicine i ekonomije.

"Poslednjih decenija Evropa nije videla humanitarnu katastrofu u vezi sa političkom represijom u takvim razmerama po glavi stanovnika kao u Belorusiji", navodi se u pismu.

Među zatvorenicima u Belorusiji je i Ales Bjaljacki, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022. godine.

Liderka beloruske opozicije u egzilu Svjatlana Cihanovskaja izjavila je ranije ovog meseca da se godinu dana nije čula sa svojim suprugom Sergejem, koji se nalazi u zatvoru.

Ona je rekla da njemu nije dozvoljeno da komunicira, opisujući to kao oblik mučenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA