≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Drama oko zdravstvenog kartona Kejt Midlton ne jenjava: Skandal veći od očekivanog, istraga upravo proširena

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) navodi da istražuje incident, dok klinika navodi da će preduzeti "sve odgovarajuće korake" da istraži navodni prekršaj

  • 0
Kejt Midlton bolnica Foto: Tanjug/AP

Troje radnika londonske klinike od večeras je pod istragom od strane menadžmenta te zdravstvene ustanove zbog navoda da su pokušali da pristupe privatnim medicinskim kartonima Kejt Midlton, javlja Daily Mail.

Sva trojica rade u prestižnoj privatnoj bolnici gde je princeza od Velsa imala abdominalnu operaciju ranije ove godine, i gde se kralj Čarls leči od raka.

Nije jasno da li su suspendovani ili kada je klinika prvi put obaveštena o optužbi da su pokušali da uđu u Kejtine zdravstvene podatke.

Osim saopštenja koje je objavljeno od strane rukovodstva, iz klinike su odbili da odgovore na pitanja o statusu osoblja i koje mere su preduzete protiv njih.

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) navodi da istražuje incident, dok klinika navodi da će preduzeti "sve odgovarajuće korake" da istraži navodni prekršaj.

Generalni direktor londonske klinike se obavezao da će "sve odgovarajuće istražne, regulatorne i disciplinske mere biti preduzete" u ovom slučaju.

Njen izvršni direktor, Al Rasel, konačno je prekinuo svoje ćutanje ovog popodneva, navevši u saopštenju: "Svi u londonskoj klinici su svesni naših individualnih, profesionalnih, etičkih i pravnih obaveza u vezi sa poverljivošću pacijenata."

"Osećamo ogroman ponos u izuzetnu negu i diskreciju koju težimo da pružimo svim našim pacijentima koji svakodnevno polažu svoje poverenje u nas."

"Imamo sisteme za praćenje upravljanja informacijama o pacijentima i, u slučaju bilo kakvog prekršaja, biće preduzete sve odgovarajuće istražne, regulatorne i disciplinske mere."

"Nema mesta u našoj bolnici za one koji namerno krše poverenje bilo kog od naših pacijenata ili kolega."

Navodno, princeza je obaveštena o optužbama, dok je portparol Kensingtonske palate rekao: "Ovo je stvar za londonsku kliniku."

Kancelarija poverenika za informacije (ICO) saopštila je u sredu: "Možemo potvrditi da smo primili izveštaj o incidentu i procenjujemo pružene informacije."

Kraljevski analitičari kažu da je Kejt verovatno ostala šokirana vestima o navodnom narušavanju poverljivosti podataka, ali će biti previše zauzeta fokusiranjem na sopstveni oporavak da bi joj to smetalo.

Ingrid Sjuard, kraljevska biografkinja i glavna urednica časopisa Majesty, rekla je za Mirror da su ove vesti "šok za dvor, šok za princezu i šok za njenog supruga i (za njenog) tasta kralja".

"Za londonsku kliniku, to je sramota najgore vrste i učiniće sve što je u njihovoj moći da smire sve zabrinute", nastavila je, ali je i dodala:

"Što se tiče Kejt, to je još jedan emotivni šok koji će morati da ostavi iza sebe. Ona je mnogo jača nego što izgleda. Neće dozvoliti da njene potresene emocije preovladaju."

Upitan od strane novinara danas, portparol premijera Rišija Sunaka je pozvao Britance da "stanu uz princezu od Velsa".

O navodnom narušavanju poverljivosti podataka u londonskoj klinici, portparol je rekao: "Očigledno postoje stroga pravila o podacima pacijenata koja moraju biti poštovana."

A na pitanje da li ljudi treba da pruže podršku Kejt, dodao je: "Mislim da svi želimo da stanemo iza princeze od Velsa, kao i princa od Velsa, i svakako joj želimo najbrži oporavak."

Princeza od Velsa bila je predmet niza surovih teorija zavere u poslednjih nekoliko nedelja dok se oporavlja od operacije koju je imala u januaru.

Onlajn trolovi su sugerisali da se oporavlja od "brazilskog podizanja zadnjice" ili čak da je zamenjena dvojnicom.

Toksična diskusija dodatno je podstaknuta fotografijom za Dan majki koja je podeljena na društvenim mrežama princa i princeze od Velsa ranije ovog meseca - nakon što je otkriveno da je slika digitalno manipulisana pre objavljivanja.

Globalne agencije za fotografije uključujući AP, Getty i PA izdale su retku "naredbu za brisanje" fotografije nakon što su utvrdile da je manipulisana izvan onoga što smatraju prihvatljivim novinarskim standardima.

Postojala je nada da će snimci Kejt kako srećno hoda sa Vilijamom ispred prodavnice na farmi u Vindzoru tokom vikenda možda utišati one koji dele teorije zavere na mreži.

Međutim, teoretičari zavera su detaljno analizirali snimke pokušavajući da daju težinu svojim potpuno neutemeljenim sugestijama da je zamenjena dvojnicom ili da su sami snimci stari.

Čak su i profesionalne dvojnice Kejt jasno stavile do znanja da veruju da je to sama princeza na snimcima - pozivajući teoretičare zavera da je ostave na miru.

Izvori iz palate su besneli zbog "ludila društvenih medija" dok su okrutni trolovi tvrdili da su pronašli "dokaze" da je princeza bolesnija nego što se tvrdi, ili da je zamenjena dvojnicom.

Kensingtonska palata je saopštila da se princeza neće vratiti na javne dužnosti sve do posle Uskrsa.

Palata nije negirala da je video snimljen ovog vikenda sa princezom autentičan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA