Vreme čitanja: oko 2 min.

EU će Ukrajini davati tri milijarde evra profita godišnje od zamrznutih ruskih sredstava, ali to nije sve

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tačan iznos dostupan Kijevu svake godine zavisiće od globalnih kamatnih stopa

  • 3
Rat u Ukrajini Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je u sredu prenos profita od 2,5 do 3 milijarde evra (2,7-3,3 milijarde dolara) godišnje Ukrajini, koji su generisani od ruskih sredstava centralne banke zamrznutih u Evropi nakon što je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine, javlja Rojters.

Devedeset procenata će se preusmeriti kroz fond Evropskog mira kako bi se kupila oružja za Ukrajinu. Ostatak će biti korišćen za obnovu i rekonstrukciju.

Tačan iznos dostupan Kijevu svake godine zavisiće od globalnih kamatnih stopa.

Pored ovih profita, Ukrajina će svake godine primati i 25% poreza koji belgijska vlada naplaćuje na te profite. Za 2024. godinu se očekuje da će iznositi 1,7 milijardi evra, od kojih će 1,5 milijardi evra biti isplaćeno ove godine.

Ukupan finansijski doprinos Ukrajini od zamrznutih ruskih sredstava u EU će stoga iznositi 4-4,5 milijardi evra ove godine.

Nakon što predlog Komisije bude odobren od strane vlada EU, profit će biti izdvojen za Ukrajinu dva puta godišnje, sa prvom tranšom već u julu.

Ruska sredstva drže centralne depozitne institucije EU, uglavnom belgijski Euroclear, koji će zadržati 3% za operativne troškove i privremeno zadržati 10% profita kao zaštitu od pravnih postupaka Rusije.

Iznos privremeno zadržan može biti povećan ako je potrebno, saopštila je Komisija. Nakon rata, sav novac, osim ako se ne koristi za pokrivanje pravnih zahteva Moskve, biće prenesen Ukrajini.

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da se Rusija drži odgovornom za masovnu štetu koju je prouzrokovala.

"Naš predlog će preusmeriti značajne dodatne prihode od zamrznutih ruskih državnih sredstava u korist Ukrajine i njenog naroda, do tri milijarde evra godišnje", rekao je.

Dombrovskis je rekao da je EU koordinisala svoj potez sa zemljama G7 - Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom, Britanijom i Japanom.

Predlog EU ne predviđa, za sada, konfiskaciju kapitala ruskih sredstava, već samo korišćenje profita koje generišu.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da Kijev očekuje da EU i G7, koje zajedno drže ekvivalent od oko 260 milijardi evra zamrznutih ruskih sredstava, preduzmu dalji korak i konfiskuju sam kapital.

"Insistiramo na potpunoj konfiskaciji ili drugoj upotrebi svih zamrznutih sredstava... Evropa i svet trebaju efikasan presedan za kažnjavanje agresora teškom cenom za razaranje koje je prouzrokovao u Ukrajini", rekao je Šmihal na konferenciji za novinare u Briselu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    20. mart 2024 | 21:26

    Do poslednjeg centa će vratiti rusima pare a ono što su pokupovali po ukrajini najplodniju zemlju mogu da zaborave.

  • Boban

    21. mart 2024 | 05:07

    Sve je to biznis, farsa! Jeftine dugove Ukraine kupuje Rusija, uz posrednika Bundesbank. U Rusiji trenutno rade firme iz evrope koje se procenjuju na 900 milijarde, samo udeo BP ( British Petrol) u Rusiji se procenjuje na 200 milijarde, tako što se tiče ekonomije, zamrznute imovine, sve je to farsa i laz, a pomoć Ukraini ustvari je rasprodaja gde veći deo ( 85-90%) su samo na papiru i pumpaju se u ekonomiju EU i SAD !!!

  • mladen milunic paris

    21. mart 2024 | 00:15

    87

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA