Vreme čitanja: oko 1 min.

Razorne grmljavinske oluje i poplave usred pustinja: Palo i više od 100 mm kiše, u planinama i metar snega

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bujice su nosile sve pred sobom

  • 0
Turska, Antalija, poplave Foto: Tanjug/AP

Prethodnih dana jugozapadne predele Azije zahvatile su snažne oluje i obilne padavine. Jake kiše i pljuskovi sa grmljavinom obrušili su se na Irak, Saudijsku Arabiju, Siriju i Iran, dok je istok Turske zavejao sneg, a snežna mećava sada je zahvatila i centralne predele Turske i šire poddručje Ankare. Na istoku Turske u višim planinama palo je i više od 100 cm snega.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Istovremeno, najjače oluje i padavine su se obrušile na sever Iraka. Palo je više od 50 mm kiše po kvadratnom metru, dok se severno od Mosula za jedan palo više od 100 mm kiše, pa su nastale razorne poplave i bujice koje su nosile sve pred sobom.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Pričinjena je i velika šteta. U planinama severnog i severoistočnog Iraka palo je i više od pola metra snega. Padavine nisu neuobičajena pojava na severu Iraka, ali su retko obilne poput ovih.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Snažne grmljavinske oluje i obilni pljuskovi obrušili su se i na ostale pustinjske predele Iraka i na Bagdad, ali i na Saudijsku Arabiju, gde su padavine i više nego retka pojava.

Jugozapadni deo Azije velikim delom sastoji se od pustinja, a maksimum padavina se upravo javlja u ovim predelima u ovom delu godine.

Talas obilne kiše i nepovoljnog vremena pogodio je i basen Kaspijskog mora.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Narednih dana talas snažnih oluja i obilnih padavina sa kišom i snegom pogoiće i centralnoazijske zemlje poput Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, ali i Avganistana, koji je juče bio pogođen i snažnim zemljotresom.

Sinoptička situacija Foto: zoomEarth

Loše vremenske prilike očekuju se i narednih dana širom centralne i jugozapadne Azije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA