Vreme čitanja: oko 4 min.

Deca ubila druga iz razreda i uzela mu 2.800 dinara: Unakaženo telo našli u stakleniku, detalji potresli svet

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

UPOZORENJE Tekst sadrži veoma uznemirujuće detalje

  • 6
Dečak silueta, rotacija, policija 1200px Foto: Pixabay, Mateja Beljan

Unakaženo telo dečaka (13) pronađeno je u jednom selu u Kini, a policija je privela troje maloletnika zbog sumnje da su druga iz razreda ubili i telo potom bacili.

Zločin, koji se dogodio na severu Kine, šokirao je državu, ali i čitav svet. U Kini se vode sada debate o vršnjačkom nasilju, maloletničkoj delikvenciji i vaspitanju dece.

Veruje se da je dečak ubijen u blizini srednje škole u selu na obodu Handana u provinciji Hebej. Njegovo unakaženo telo pronađeno je u stakleniku prošle sedmice.

Policija u Handanu je saopštila da je dečak Vang ubijen 10. marta, te da su osumnjičeni za zločin privedeni narednog dana.

Veruje se da je u pitanju planirani zločin, jer su policajci saznali da su osumnjičeni dan pre ubistva malom Vangu iskopali grob. Vangova porodica i njihov advokat rekli su da je dečak dugo trpeo nasilje od trojice drugara iz razreda. Svi osumnjičeni za ubistvo imaju manje od 14 godina.

Činjenica da su ubice deca, da su maltretirali drugo dete i način na koji su počinili ubistvo, privukli su pažnju svih građana u Kini, ali i širom sveta. Diskusije o incidentu dominirale su kineskim društvenim mrežama poslednjih dana, privlačeći stotine miliona pregleda, a mnogi pozivaju na oštre kazne za počinioce, uključujući i smrtnu kaznu.

Tragedija je takođe skrenula pažnju na kinesku generaciju "ostavljene dece", koja žive u ruralnim područjima često kod rođaka, dok njihovi roditelji traže posao u gradovima. Vang i troje osumnjičenih su deca radnika migranata na selu, javili su državni mediji.

Dobrobit "ostavljene dece" postala je skrivena žrtva brzog ekonomskog uspona Kine, podstaknutog stotinama miliona seoskih radnika migranata koji su proveli godine radeći daleko od kuće da bi obezbedili porodice.


Najmanje jedno od petoro dece u Kini, kojih ima 67 miliona mlađih od 17 godina, roditelji ostave da bi u drugom mestu potražili posao, pokazuju statistički podaci iz 2020. godine. Brojne studije i ankete pokazale su da su takva deca podložnija psihičkim problemima, poput depresije i anksioznosti i da su skloni agresiji i vršnjačkom nasilju.

Smrt malog Vanga je najnoviji u nizu tragičnih incidenata koji uključuju "ostavljenu decu", a koji su izazvali javnu pometnju u Kini poslednjih godina. Ova deca su često bila žrtve, ali u nekim slučajevima i počinioci nasilnih zločina.

"Mislim da je ova tragedija samo vrh ledenog brega. Čitava grupa ostavljene dece zahteva psihičku podršku", kaže Šuang Lu, asistent na Univerzitetu centralne Floride, koja godinama izučava slučajeve ostavljene dece.

Stravično ubistvo mališana

Vang, koji je živeo sa babom i dedom jer je njegov otac otišao da radi u priobalni region, nestao je 10. marta kada je otišao da se sretne sa drugovima iz razreda. Njega su sigurnosne kamere snimile kod kapija škole, kako seda na skuter na kojem su bili i osumnjičeni.

Pre nego što je nestao i pre nego što mu je telefon isključen, sav njegov novac na WeChat-u, kineskoj aplikaciji, u ukupnom iznosu od 191 juan (oko 2.800 dinara) je prebačen na račun jednog od drugova iz razreda, prema rečima Vangovog oca.

Kada je saznao da mu je sin nestao, došao je odmah kući i krenulo se u potragu za njim. Policija je već narednog jutra ispitala trojicu maloletnika, koji su prethodno Vangovoj porodici rekli da ga nisu videli.

Na kraju je jedan od dečaka priznao policiji da je Vang ubijen i otkrio gde su bacili telo.

Staklenik u kojem su pronašli unakaženo telo dečaka nalazi se na svega 100 metara od kuće jednog od osumnjičenih. Vangov stric, koji ga je identifikovao, rekao je telo njegovog bratanca bilo unakaženo.

Vangov otac kaže da dečak bio unakažen do neprepoznatljivosti.

"Nadam se da će vlasti biti pravične, da će ih strogo kazniti, da će ubice platiti ovo svojim životima", napisao je ispod snimka sigurnosnih kamera koje su poslednjih put snimile njegovog sina.

Osumnjičeni dugo maltretirali dečaka

Druga deca iz razreda svedočila su da su osumnjičeni maloletnici duže vreme maltretirali Vanga u školi. Tvrde da su ga zaključavali u drvenu šupu svaki put kada bi krenuo u toalet tokom odmora.

"Vang je jednom napisao poruku drugu koji je sedeo ispred njega da mu se više ne dolazi na časove i da želi da umre", rekao je jedan dečak.

Vangova tetka rekla je za CCTV da je dečak nedavno postao bezvoljan kada bi kretao u školu i da je često od dede tražio novac pre nego što bi otišao na časove.

"Mislili smo da želi da kupuje nešto za užinu, nismo pridavali tome dovoljno značaja. Sada kada vratim film, shvatam koliko je to bilo veoma čudno", rekla je tetka.

Ona krivi sebe jer nije primetila šta se događa sa Vangom, dodajući da je jednom napisao na društvenim mrežama da ima suicidne misli, nakon čega je pričala sa njim.

"Mislila sam da je pod pritiskom zbog škole, pa sam mu rekla da ne treba da oseća pritisak zbog ocena. Rekla sam mu: 'Nije važno kakav ćeš biti đak'", ispričala je tetka za medije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA