Vreme čitanja: oko 5 min.

Od savršene ćerke do profesionalnog ubice: Do detalja isplanirala ubistvo roditelja

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Serija o životu Dženifer Pan i monstruozno isplaniranom ubistvu biće emitovana 10. aprila na Netfliksu

  • 0
Jennifer Pan Printskrin: York police

Dženifer Pan (38) iz Kanade osuđena je za monstruozan napad 2010. godine koji je za metu imao oba njena roditelja, a završio se kobno po njenu majku dok je otac ranjen. Zločin se dogodio u porodičnoj kući u Unionvileu, u Ontariju, u oblasti Velikog Toronta. Pan je proglašena krivom po više optužbi i osuđena na doživotni zatvor sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 25 godina, a istu kaznu dobili su i njeni saučesnici.

U maju 2023. godine, Apelacioni sud naložio je ponovno suđenje Pan i njenim saučesnicima po optužbi za ubistvo prvog stepena, ali je samo potvrđena već doneta presudu za pokušaj ubistva.

Majka Dženifer Pan, Bik Ha Pan i otac Huei Han Pan bili su imigranti iz kineske dijaspore u Vijetnamu u Kanadu. Han je rođen i obrazovan u Vijetnamu, a preselio se u Kanadu 1979. godine kao politička izbeglica. Takođe, njegova buduća žena emigrirala je kao izbeglica i par se venčao u Torontu dok je kasnije živeo u Skarborou.

Imali su dvoje dece, Dženifer, rođenu 1986. godine i Feliks, rođenu 1989. godine.

Panovi su našli posao u Magna International u Ontariju, u firmi koja proizvodi auto delove. Han je radio kao proizvođač alata i kalupa, dok je Bik pravila delove za automobile. Han i Bik su se trudili da vredno rade i uštede svaki dinar u čemu su i uspeli, a do 2004. godine su bili dovoljno finansijski stabilni da kupe kuću sa garažom za dva automobila u stambenoj ulici u Markhamu, gradu u oblasti Velikog Toronta sa velikom azijskom populacijom.

Dženiferini roditelji su svojoj deci postavili visoke ciljeve i očekivali od njih da ih sve ispune. Tako je Dženifer sa samo četiri godine morala da ide na časove klavira, kao i na časove umetničkog klizanja. Sanjala je da postane olimpijska šampionka u umetničkom klizanju sve dok joj se nije dogodila nezgoda kada je pokidala ligament na kolenu. Takođe, bila je uspešna i domenu muzike o čemu svedoči to da je svirala flautu u školskom bendu.

Prema njenoj prijateljici iz srednje škole Karen K. Ho, Han je viđen kao "klasični tata tigar", a Bik je bila "njegov nevoljni saučesnik". Naime, roditelji Dženifer nikada nisu dozvolili da izlazi nakon škole i uvek su je čekali posle nastave kako bi pažljivo ispratili sve nastavne aktivnosti. Ovakav pritisak imao je za cilj da od Dženifer napravi uspešnu, mladu osobu koju čeka svetla budućnost.

Kako navode prijatelji, ona sa 22 godine "nikada nije išla u klub, bila pijana, posetila vikendicu prijatelja ili otišla na odmor bez porodice" što su smatrali veoma ograničavajuće.

Uprkos velikim očekivanjima njenih roditelja da Dženifer dobije dobre ocene u nižoj školi, njene ocene u srednjoj školi bile su donekle prosečne, osim iz muzike.

Kada je Dženifer pala na času matematike u 12. razredu, Univerzitet Rajerson je poništio njen rani prijem. Kako nije mogla da podnese da je doživljavaju kao neuspešnu, počela je da laže one koje je poznavala, uključujući i svoje roditelje, i pretvarala se da pohađa fakultet. Umesto toga, sedela je u kafićima, predavala kao instruktor klavira i radila u restoranu da bi zaradila novac.

Kako bi ostala verna sebi i nastavila da manipuliše ljudima, Dženifer je rekla roditeljima da je osvojila stipendiju i prihvatila ponudu za farmakološki program u Torontu. Kupovala je polovne udžbenike i gledala video-snimke vezane za farmakologiju kako bi napravila svoje beleške koje je kasnije pokazivala roditeljima na uvid.

Dok se pretvarala da završava diplomu na Univerzitetu u Torontu, Pan je rekla roditeljima da je počela da radi kao volonter u bolnici za bolesnu decu. Han i Bik su ubrzo postali sumnjičavi kada su shvatili da ona nema bolničku identifikacionu značku ili uniformu. Jednom prilikom, Bik je pratila svoju ćerku na "posao" i brzo otkrila njenu prevaru. Veoma ljut, Han je hteo da izbaci Dženifer iz kuće, ali ga je njena majka nagovorila da joj dozvoli da ostane.

Kada su se strasti između njih smirile, Dženifer je uspela da završi srednju školu, a roditelji su je ohrabrili da se prijavi na fakultet. Međutim, bilo joj je zabranjeno da kontaktira svog dečka Vonga jer je on bio mešovite rase ili da ide bilo gde osim zbog njenog posla profesora klavira. Međutim, devojka to nije želela i odlučila je da se tajno čuje sa momkom.

Međutim, Vong se brzo umorio od takve veze i raskinuo sa Dženifer kada je imala 24 godine, nakon čega je ona počela da smišlja novu vrstu prevare. Nakon što je saznala da njen bivši ima novu devojku, Pan je Vongu fiktivno tvrdila da je doživela grupno silovanje, a da joj je nakon toga metak poslat poštom i da je oba ova događaja organizovala Vongova nova devojka.

U proleće 2010. godine Pan i Vong su ponovo bili u kontaktu i, prema policiji, smislili su plan da unajme profesionalnog ubicu za 10.000 dolara da ubije njene roditelje, računajući da će ona tada naslediti 500.000 dolara. Planirali su da otpočnu zajednički život.

Ubistvo se dogodilo u porodičnoj kući, a kako se navodi, Pan je 8. novembra 2010. godine otključala ulazna vrata kada je otišla u krevet, a zatim je telefonom razgovarala sa osobom koja je bila zadužena za ubistvo. Ubrzo nakon toga, trojica muškaraca su ušli u kuću kroz otključana ulazna vrata i svi su u svom posedu imali oružje.

Nakon što su zahtevali sav novac u kući i pretresli glavnu spavaću sobu, trojica muškaraca odveli su Bik i Hana u podrum gde su ih više puta upucali. Bik je ubijena, ali Han je preživeo napad. Trojica muškaraca su zatim uzeli sav novac koji je bio u kući, uključujući 2.000 dolara od Pana, i otišli. Dženifer je tvrdila da su je ubice vezale, ali da je ipak uspela da pozove Hitnu pomoć.

Policija je u početku verovala da je porodično bogatstvo namamilo počinioce u kuću, ali su ubrzo počeli da budu skeptični prema toj verziji jer brojne dragocenosti nisu ukradene. Takođe, bilo im je jako sumnjivo što je Pan rekla da je uspela da pozove pomoć iako su joj ruke bile vezane. Veče nakon ubistva, Pan je obavila svoj prvi razgovor u policiji. Nedugo potom, Pan je priznala da je ona unajmila ubice, ali je tvrdila da su bili namenjeni da ubiju nju, a ne njene roditelje.

Kasnije je dobrom i mudrom policijskom istragom utvrđeno ko su počinioci i ubice su uhapšene 2011. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA