Vreme čitanja: oko 4 min.

"Vi ste zli": Troje školaraca brutalno pretuklo i ubilo momka koji je šetao psa, detalji su stravični

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sudijine izjave tokom obrazlaganja presude bile su naročito jake i teške

  • 0
Šetanje psa Ilustracija: Pixabay

Troje tinejdžera koji su se "ponašali kao čopor životinja" kada su napali šetača pasa - uključujući i 15-godišnju devojku koja je sve snimala telefonom pre nego što se pridružila - danas su završili iza rešetaka, javlja Daily Mail.

Džon Heket (36) pronađen je mrtav u svom domu dan nakon što je više puta udaren i šutiran na terenu za rekreaciju u blizini svog doma prošlog aprila.

Devojka i dva dečaka koji su imali po 15 godina u vreme napada sedeli su jedno pored drugog dok im je sudija govorio da su bili deo grupe koja je uporno ismevala i zlostavljala Heketa dok je šetao psa Tajsona u nedeljama pre njegove smrti.

Video snimak incidenta u Nunijatonu, Varkšir, ranije je prikazan u prepunoj sudnici i pokazao je da je jedan od dečaka bacio štap - koji je Heket koristio za igranje sa psom - na profesionalnog vozača, pre nego što se drugi dečak pridružio fizičkom napadu.

Sud je čuo da je žrtva ostala bez vazduha, sa "očima koje su se okretale unazad", nakon što je brzo savladana pre nego što se pridružila devojka, koja je tada bila u vezi sa jednim od dečaka.

Snimak 36-sekundnog napada pokazao je tri mladića kako udaraju i šutiraju bespomoćnu žrtvu, koja je bila negovatelj svoje invalidne majke, Kristine Smit.

Majka žrtve jecala na sudu

Rasplakana gospođica Smit jecala je i stenjala tokom slušanja i u jednom trenutku nazvala optužene zlima, dok su u sudnici prikazivao niz video snimaka sukoba sa Heketom.

Drugi snimak nastao tri nedelje pre fatalnog napada pokazao je kako je jedan od dečaka udario drugog mladića lancem za pse, na šta je sudija rekao da ukazuje na njegovu sklonost ka nasilju.

Osuđujući trio zbog onoga što je nazvao "brutalnim i besmislenim napadom izvršenim usred bela dana", sudija je rekao da su ismevali Heketa dok je molio da ga ostave na miru tokom napada.

Sudija je devojci izrekao kaznu od 18 meseci zatvora, a dečacima kazne od dve godine.

Prva polovina kazne podrazumevaće da mladići budu smešteni u siguran smeštaj, pre nego što budu pušteni na slobodu uz nadzor zajednice.

Sva trojica su priznala ubistvo iz nehata na saslušanju u januaru.

U izjavi žrtve pročitanoj od strane tužioca, otac pokojnog mladića, Hju, rekao je da je njegov sin porodici oduzet u "besmislenom aktu nasilja" nakon što je bio mučen nedeljama.

"Džon je voleo svog psa, ali zbog postupaka optuženih plašio se da izađe iz kuće i da ga prošeta."

"Nikada vam nećemo moći oprostiti"

Obraćajući se optuženima, nastavio je: "Sud vas naziva decom, ali tog dana bili ste čopor životinja bez ikakvog razmišljanja o onome šta radite drugom čoveku."

"Nikada vam nećemo moći oprostiti."

Sud je čuo da je Heket pozvao policiju nakon što je napadnut i rekao službenicima da je "imao dovoljno zlostavljanja pred svojim domom", od strane školaraca mladića koji su se redovno na terenu za rekreaciju na Snou Hilu.

Heket je rekao policajcima da su mladići bili nemilosrdni u svom napadu, tokom kojeg je primio najmanje "deset ili 12 udaraca".

Sud je čuo da je žrtva otišla u bolnicu nakon napada, ali je otišla kući nekoliko minuta pre nego što je trebalo da bude pregledan od strane lekara, jer je hteo da legne.

Zadobio je prelom četiri rebra i, što je još ozbiljnije, pokidan mu je bubreg kao posledica tupe traume.

Heket je izgubio svest i srušio se na stepeništu kuće koju je delio sa majkom, ali bi preživeo da je dobio medicinsku negu.

Snimali napad radi zabave

Tužilac je rekao da su tinejdžeri počeli da zlostavljaju Heketa u martu, nakon što su ga optužili da nije pokupio izmet svog psa.

Rekao je da je "sukob" između dve strane snimljen mobilnim telefonima mladića radi "zabave onih u grupi koji su mogli da ga podele sa svojim prijateljima".

Fatalni napad, rekao je, počeo je nakon što je Heket "nesmotreno" bacio štap u opštem pravcu optužene devojčice.

Štap nije pogodio nikoga, ali ga je jedan od dečaka podigao i bacio na Heketa, udarivši ga u noge i izazvavši njegov pad na zemlju.

Advokati trojice optuženih rekli su da je malo verovatno da će se bilo ko od njih ponovo naći pred sudom. Svi su imali razvojna kašnjenja ili su pretrpeli traume iz detinjstva, a sva trojica su bili ranije dobri građani.

Sudija je rekao da je Heket umro nakon što je "verbalno zlostavljanje eskaliralo u fizičko nasilje".

Govoreći nakon izricanja kazne, inspektor iz Odseka za velike istrage policije Varkšira rekao je: "Nivo nasilja prikazan od strane ovih počinilaca zaista je šokantan i Heket sigurno je bio prestravljen."

"Živeće sa posledicama svojih dela do kraja života"

"Ova tri mlada čoveka možda nisu imala nameru da ubiju Heketa, ali to je na kraju bio ishod, i kao i porodica gospodina Heketa, živeće sa posledicama svojih dela do kraja života."

U saopštenju, rođaci Heketa rekli su da su uništeni njegovom smrću, dodajući: "Džon je bio mučen nedeljama pre svoje tragične smrti."

"Sve čemu možemo da se nadamo jeste da će provesti vreme u zatvoru sa kajanjem i žaljenjem i da će jednog dana shvatiti obim svojih postupaka."

Sud je čuo da je pas gospodina Heketa sada sa njegovim ocem, ali je kasnije doživeo moždani udar i umro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA