Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršena smrtna kazna nad osobom čiji je IQ 68: Glave mu došao advokat rasista koji nije izneo ključne dokaze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Afroamerikanac je bio loše zastupljen na sudu od strane svog "rasističkog i preopterećenog" javnog branioca, koji takođe nije pružio dokaze o podprosečnim intelektualnim sposobnostima svog klijenta, što bi uticalo na težinu kazne

  • 4
Vili Džejms Paj Foto: Tanjug/AP

Hteo je čizburgere, pileće sendviče i čips kao svoj poslednji obrok. Vili Paj (59) je potom ubijen smrtnosnom injekcijom u sredu uveče u zatvoru u Džordžiji.

Do samog izvrešnja najstrože kazne njegovi advokati pokušavali su da spreče egzekuciju. Organizacija za ljudska prava Amnesty International takođe je pozvala da se smrtna kazna ne sprovede. Međutim, Vrhovni sud SAD odbio je zahtev za pomilovanje u sredu popodne.

Paj je sada mrtav, piše Bild.

Ubistvo Ališe Lin Jarbro

Sada 59-godišnjak, Paj je 1996. osuđen na smrt zbog otmice, silovanja i ubistva svoje bivše devojke Ališe Lin Jarbro.

Sud je utvrdio da su Paj i dvojica saučesnika želeli da opljačkaju čoveka s kojim je njegova bivša živela. Čovek je takođe preuzeo očinstvo nad detetom koje je Paj smatrao svojim.

Međutim, kada su trojica muškaraca upala u kuću, Jarbrova je bila sama sa svojom bebom. Muškarci su je oteli, silovali i na kraju je ubili.

Tragovi sperme tada su osudili Paja.

Nakon presude, proveo je 28 godina u zatvoru u Džordžiji.

Nizak IQ, zanemarivanje, nasilje

Njegovi advokati i drugi protivnici smrtne kazne uvek su tvrdili da je Vili Paj mentalno onesposobljena osoba čiji je IQ svega 68. Takođe tvrde da je iskusio siromaštvo, zanemarivanje i nasilje u detinjstvu.

I zaista, zatvoreni Paj je bio jednom na ivici izbegavanja smrtne kazne:

Godine 2021. apelacioni sud je poništio presudu. Razlog: Afroamerikanac je bio loše zastupljen na sudu od strane svog "rasističkog i preopterećenog" javnog branioca, koji takođe nije pružio dokaze o podprosečnim intelektualnim sposobnostima svog klijenta, što bi uticalo na težinu kazne. Međutim, smrtna kazna je ponovo ustanovljena tokom žalbenog postupka. Svi dalji pokušaji izbegavanja smrtonosne injekcije su propali.

Izvršenja u SAD-u su višestruko kritikovana. Prethodna je izvršena u januaru, kada je zatvorenik u saveznoj državi Alabami pogubljen kontroverznom metodom azotne hipoksije. Prema izjavama svedoka, njegovi poslednji trenuci bili su izuzetno bolni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasta

    21. mart 2024 | 21:38

    Ako je u pitanju IQ onda pola naše opozicije treba da ide na posebne testove!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA