Vreme čitanja: oko 1 min.

Egipat oslobodio iz pritvora i poslednja dva novinara Al Džazire

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egipat oslobodio iz pritvora i poslednja dva novinara Al Džazire

  • 0
Kairo, Egipat Foto: Telegraf.rs

Egipat je oslobodio poslednja dva novinara Al Džazire koji su ostali u pritvoru u toj zemlji nakon poboljšavanja odnosa sa Katarom, javila je danas ta televizijska mreža. Jedan od novinara, Baha Eldin Ibrahim, vratio se kući nakon što je oslobođen, potvrdila je za Rojters njegova supruga Mona Gamal Eldin.

Predsednik egipatskog sindikata novinara objavio je na Fejsbuku fotografiju drugog novinara Rabije el-Šeika u njegovoj kući.

Novinari, obojica Egipćani, držani su u pritvoru tokom pretpretresnog postupka oko četiri godine.

Odnosi između Egipta i Katara su se pogoršali nakon što je tadašnji komandant egipatske vojske Abdel Fatah el-Sisi predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva 2013. godine.

Egipat je optužio Al Džaziru da promoviše tu islamističku grupu, zabranio je taj medij i uhapsio njegove novinare.

Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein pokrenuli su 2017. godine bojkot Katara zbog optužbi da podržava terorizam, što je ta zemlja negirala.

Sporazum o okončanju spora postignut je početkom 2021. godine, a Katar i Egipat su ubrzo ponovo počeli da uspostavljaju odnose.

Egipat je u maju 2023. godine oslobodio novinara Al Džazire Hišama Abdelaziza, a novinara Ahmeda al Nagdija u septembru 2022.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA