≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Bakingemska palata spustila zastave na pola koplja“: Evo kako je jednostavno raskrinkana lažna vest

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna korisnica Iksa u jeku priča o smrti u britanskoj kraljevskoj porodici objasnila je kako se neke tvrdnje mogu proveriti

  • 0
kralj Čarls Kralj Čarls... Foto: Jonathan Brady/WPA-Rota / Zuma Press / Profimedia

Britanska kraljevska porodica našla se u centru mnogih problema prethodnih dana – od operacije princeze Kejt, preko bolesti kralja Čarlsa, pa preko izmenjenih fotografija… Pre nekoliko dana odjednom su se internetom masovno širile tvrdnje da su ili Čarls ili Kejt preminuli, a onda su mreže bile zatrpane slikama i snimcima Bakingemske palate sa zastavama na pola koplja. Međutim, mnogi korisnici Iksa (Tvitera) pokazali su jednostavana način na koji to može da se proveri i raskrinka laž.

- Udarna vest: Izveštaji o zastavi Britanije na pola koplja na nekim vladinim zgradama u Ujedinjenom Kraljevstvu pojavili su se usred izveštaja da je BBC spreman da objavi hitno obaveštenje kraljevske porodice. Da li je to povezano sa stanjem Kejt Midlton? - napisao je na Iksu izvesni Cilian (@CilComLFC).

Dan kasnije je situacija postala još gora – počeli su da se šire video snimci zastave na pola koplja na Bakingemskoj palati.

Ipak, nisu svi na društvenim mrežama pali na ove vesti, za koje Gardijan piše da su ih najviše širile ruske medijske kuće.

- Velike vesti! Video koji cirkuliše internetom da je zastava na Bakingemskoj palati na pola koplja je raskrinkan sa videom nastalim u septembru 2022. Kraljevska porodica nije u žalosti – objavio je Waseem Sajad (@CEOONemarkPvt).

- Ovako izgleda zastava danas! Samo idi na Instagram i proberi priče geolocirane u Bakingemskoj palati! Veoma je jednostavno – napisala je korisnica Iksa Autumn (@DemetraAutumn).

Naravno, brzo nakon naleta ovakvih vesti, pokazalo se da su snimci palate sa zastavom na pola koplja napravljeni u vreme smrti kraljice Elizabete Druge, ali ovo je vrlo jednostavan način provere šta se zaista dešava na lokacijama koje su dovoljno popularne, poput Bakingemske palate, da nonstop neko postavlja snimke i slike sa njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA