Vreme čitanja: oko 6 min.

Tramp bi mogao da dođe do 3,3 milijarde $, ali je i dalje u velikom problemu: "Imam pola milijarde u kešu"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Tramp ne bi mogao odmah prodati akcije, ali bi mu to dalo još jednu vrednu imovinu: 60 procenata udela u firmi koju je pomogao da osnuje nakon napuštanja položaja predsednika i izbacivanja sa Tvitera

  • 0
Donald Tramp Foto-montaža: Tanjug/AP

Deoničari su u petak glasali da Trampova medijska kompanija postane javna kompanija, što bi mu moglo obezbediti višemilijardni spas upravo dok je primoran da plati sudsku presudu od 454 miliona dolara protiv njega, piše Daily Mail.

Deoničari kompanije Digital World Acquisition glasali su za specijalnu svrhu spajanja kompanije sa Trampovom firmom koja poseduje njegovu platformu Truth Social, pružajući dobitak od 3,3 milijarde dolara po trenutnoj ceni akcija.

Tramp ne bi mogao odmah prodati akcije, ali bi mu to dalo još jednu vrednu imovinu: 60 procenata udela u firmi koju je pomogao da osnuje nakon napuštanja položaja predsednika i izbacivanja sa Tvitera.

Cena akcija SPAC-a bila je opala za 7 procenata na početne vesti, dok tržišta procenjuju vrednost medijske kompanije. Tramp bi putem ovog posla dobio oko 80 miliona akcija, pa bi vrednost njegovog udela bila podložna fluktuacijama.

Ako ne dobije izuzeće, Trampu bi bilo zabranjeno da proda svoje akcije do kraja šestomesečnog perioda.

To je samo jedna od njegovih mnogobrojnih imovina koje nisu tako likvidne kako bi on to možda želeo, s obzirom na to da su se Trampovi advokati žalili da nije mogao koristiti svoj portfelj vrednih nekretnina kao garanciju za obveznicu za plaćanje sudskog rešenja u njegovom slučaju prevare u Njujorku.

Tramp ne bi trebao imati previše problema da dobije ono što želi od odbora javne kompanije. Uključuje sina bivšeg predsednika Donalda Trampa Juniora, bivšeg vernog saradnika Pentagona Kaša Patela i izvršnog direktora rvanja i bivšeg administratora SBA Linda Mekmahon, koja je napustila svoju vladinu funkciju da bi se pridružila Trampovom PAC-u 2019. godine.

Kompanija Digital World Acquisition Corp. podigla je tužbu u državnom sudu Njujorka ove nedelje kako bi naterala svog najvećeg investitora, ARC Global Investments II, da glasa za spajanje.

SPAC-ovi poput DWAC-a suštinski prikupljaju sredstva, a zatim traže kompanije za akviziciju putem spajanja. Akcije u DWAC-u bile su u porastu od 145 procenata za godinu do četvrtka na vesti o potencijalnom spajanju.

'ARC mora glasati za spajanje u skladu sa nedvosmislenim odredbama pisma o dogovoru', navodi se u tužbi. 'Ne postoje izuzeci iako želja za glasanjem ARC-ovog upravljačkog člana Patrika Orlanda da zadrži ARC-ov glas kao taoca radi lične dobiti', piše u izveštaju Bloomberg News, u vezi sa bivšim predsednikom koji je izrazio zabrinutost koliko bi deoničari dobili kroz spajanje.

Nova firma, Tramp Media, mogla bi da trguje na Nasdaq berzi već u ponedeljak pod inicijalima bivšeg predsednika, DJT - nakon što je koristio sličan simbol akcije za svoje propalo carstvo kazina, prenosi Washington Post.

Tramp tvrdi da ima pola milijarde dolara u kešu u seriji besnih postova na Truth Social pre roka za plaćanje kazne za prevaru u Njujorku od 454 miliona dolara.

Bivši predsednik nije pomenuo plaćanje obveznice i insistirao je da je "značajan iznos" ogromnog novčanog dobitka odvojen za njegovu kampanju.

Takođe je nagovestio da su tužilac iz Njujorka Letitia Džejms i sudija Engoron izabrali ogromnu kaznu da ga spreče da se kandiduje za predsednika.

Njegova rana jutarnja histerija došla je nekoliko sati nakon što je otkriveno da je Džejms napravila svoje prve poteze da zapleni imovinu u Vestčesteru - i nakon što su njegovi advokati tražili od suda da odloži presudu ili je smanji na deo iznosa, pozivajući se na nemogućnost dobijanja osiguranja.

Tužilac je zvanično registrovao presude u Vestčester Kauntiju gde Tramp ima dve nekretnine tik severno od Menhetna 6. marta.

Prema online bazi podataka okružnog sudije, presude su registrovane protiv Trampa, Trampove organizacije i njegova dva odrasla sina Dona Juniora i Erika. Akciju je prvi put izvestio Bloomberg News.

To bi mogao biti signal da Džejms namerava da stavi zalog na Trampovu luksuznu imovinu Sedam izvora ili njegovu golf imovinu u okrugu.

Tramp ima rok do ponedeljka da plati kaznu, ili mu se računi mogu zamrznuti i proces zaplene njegove imovine može početi. Trampove dragocene imovine u Menhetnu, od njegovog udela u Art Deco neboderu na 40 Vol Stritu do Tramp tornja, mogu biti u opasnosti.

Truth Social Donald Tramp Društvena mreža Truth Social mogla bi da donese Trampu 3,3 milijarde dolara Foto: Pixabay

U poruci u petak ujutru, Tramp je napisao:

"Kroz težak rad, talenat i sreću, trenutno raspolažem gotovo sa 500 miliona dolara u kešu, što je značajna suma koju sam nameravao da iskoristim u kampanji za predsednika."

"Često osporavani politički sudija u ovom nameštenom i korumpiranom slučaju, gde nisam učinio ništa loše, znao je za to, želeo je to da mi oduzme, i tu leži razlog zašto je izneo ovako šokantan iznos, koji, zajedno sa njegovim ludim zahtevom za kamate, iznosi oko 454.000.000 dolara."

"Nisam uradio ništa loše osim što sam pobedio na izborima 2016. godine što se nije očekivalo, još bolje prošao 2020. godine, i sada vodim, sa velikom prednošću, u 2024. Ovo je komunizam u Americi!"

"Njujorški tužilac koristio je statut koji se nikada ranije nije koristio, ni jednom, za takav cilj. Samo po sebi je toliko neustavno i nepravedno."

"Po tom statutu, ne dobijam pravo na porotu i nemam ikakva prava. Sva odlučivanja i prava su prepuštena, u ovom slučaju, korumpiranom sudiji koji mrzi Trampa, koji je izneo ovako lud iznos, kako bi me politički oštetio, i oduzeo mi mogućnost da iskoristim bilo koji deo velike sume novca koju sam godinama akumulirao, kroz težak rad, inspiraciju, instinkt i marljivost, u mojoj političkoj kampanji za predsednika."

"To je upravo ono što je korumpirani Džo Bajden želeo da ovaj politički sudija, uz pomoć korumpiranog i rasističkog tužioca, postigne. Ništa loše nisam uradio!"

"Ovo je jednostavno otimačina. Kao što se radi u komunističkim zemljama, ostaviće nepopravljivu mrlju na saveznoj državi Njujork i njenom pravosudnom sistemu. Potpuno je neustavno, uključujući i strogu naredbu o cenzuri. Već je doneta odluka o zastarelosti u mom slučaju!"

Njegova tvrdnja da ima gotovo pola milijarde dolara u kešu udara na argumente u pravnim dokumentima njegovih advokata, koji tvrde da Tramp nije uspeo da dobije osiguranje za obveznicu.

To je ukazalo da su njegove finansije bile napregnute nakon što je ranije postavio obveznicu na nagradu od 91 milion dolara u slučaju klevete E. Džin Kerol, koji poput njegovog slučaja prevare u Njujorku Tramp takođe osporava.

Tramp je ranije svedočio u svom slučaju prevare da ima 400 miliona dolara u kešu.

Ali pre nekoliko dana se požalio da bi zbog ogromne presude "bio primoran da stavi hipoteku ili proda velike delove imovine, možda po cenama kao na rasprodaji, te da bi ako i kada pobedi u žalbi, one nestale.

Njegovi advokati takođe su se žalili da nakon kontakta s 30 institucija, nijedna nije bila spremna da osigura obveznicu Trampu.

Oni su sudu ove sedmice u podnescima napisali: "Napori tuženog dokazali su da je obveznica u punom iznosu 'praktično nemogućna'."

Suđenje Donald Tramp Alina Haba Foto: Tanjug/AP

Novi sudski nalog u četvrtak uspostavio je mehanizam izveštavanja za sudski imenovanog nadzornika Barbaru Džouns, koja će naredne tri godine pratiti kompaniju pod privremenom zabranom, koja je stupila na snagu u četvrtak.

Ona mora biti obaveštena o bilo kakvim velikim novčanim transferima, restrukturiranju duga, likvidaciji imovine, kao i o svakom naporu da se osiguraju obveznice.

Advokatica Trampa Alina Haba nije odbacila mogućnost da Tramp prihvati pomoć iz inostranstva, usred glasina da bi mogao prihvatiti "novčanu infuziju" iz Saudijske Arabije.

"Pa, postoje pravila i propisi koji su javni. Ne mogu govoriti o strategiji; to zahteva određene stvari, i moramo poštovati te propise", rekla je Haba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA