Vreme čitanja: oko 1 min.

Ambasadorka SAD: Islamska država i dalje predstavlja pretnju u Iraku

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snage predvođene SAD izvršile su invaziju na Irak i svrgnule bivšeg lidera Sadama Huseina 2003. godine

  • 1
Islamska država, ISIS, zastava Foto: Mark Gabrenya/Alamy/Profimedia

Teroristička organizacija Islamska država (IS) i dalje predstavlja pretnju u Iraku i vojna koalicija koju predvode SAD još nije potpuno porazila tu grupu, izjavila je američka ambasadorka u Iraku Alina Romanovski.

Romanovski je rekla za Rojters da je IS i dalje pretnja u Iraku, iako u smanjenom obimu, kao i da koalicija koju predvode SAD želi da osigura da iračke snage mogu da potpuno poraze tu terorističku grupu.

Romanovski je istakla da SAD i Irak dele obavezu da trajno poraze IS i da treba da razviju američko-iračko bezbednosno partnerstvo.

Nakon što je avganistanski ogranak Islamske države ISIS-K preuzeo odgovornost za napad na koncertu u Krokus siti holu u blizini Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi, Romanovski je ukazala da taj napad predstavlja upozorenje da je terorizam zajednički neprijatelj koji mora biti svuda pobeđen.

Najmanje tri osobe poginule su prošle sedmice u samoubilačkom napadu ISIS-K u Avganistanu, a u januaru je ta grupa preuzela odgovornost za dvostruki samoubilački napad u Iranu.

Irački premijer Mohamed Šija al Sudani treba da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 15. aprila da bi razgovarali o budućnosti međunarodne koalicije u Iraku.

Snage predvođene SAD izvršile su invaziju na Irak i svrgnule bivšeg lidera Sadama Huseina 2003. godine, povukle su se 2011, ali su se potom vratile 2014. godine da se bore protiv IS kao deo međunarodne koalicije.

SAD trenutno imaju oko 2.500 vojnika u Iraku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA