≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi mučili osumnjičene za teroristički napad u Moskvi, jednom odsekli uho? Kruži uznemirujući snimak

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

BBC navodi da su snimke mučenja objavile sigurnosne snage

Osumnjičeni za teroristički napad Moskva Rusija Foto: Tanjug/AP

Četvoricu muškaraca, koje Rusija sumnjiči za teroristički napad u koncertnoj dvorani, u kojem je ubijeno 137 nevinih ljudi, doveli su na moskovski sud gde su ih optužili za terorizam. Prema snimcima koji su se pojavili, a za koje je BBC utvrdio da su autentični, čini se kako su uhapšene teroriste ruske bezbednosne snage brutalno mučile.

Teroristička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za brutalan pokolj u koncertnoj dvorani Krokus siti hol, gde je ubijeno 137 ljudi, a više od 100 je povređeno.

U trenutku napada u dvorani je bilo oko 6.000 ljudi koji su stigli na rok koncert. Nakon što su upali u dvoranu, počeli su da pucaju, zapalili požare koji su zahvatili dvoranu, a zbog čega se urušio i krov.

Ruske vlasti su identifikovale četvoricu napadača kao Dalerdžona Mirzojeva, Saidakrajima Murodalija Račabalizodu, Šamsidina Faridunija i Muhamedsobir Fajzova. Na snimku se vidi kako ih maskirani policajci dovode u okružni sud Basmani u glavnom gradu Rusije.

Muškarce su uhapsili u regiji Brijansk, udaljenog oko 400 kilometara jugozapadno od Moskve, oko 14 sati nakon napada, saopštila je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). ISIS je objavio i snimak napadača koji pucaju na okupljene u koncertnoj dvorani, a BBC je potvrdio da je snimak autentičan.

Na društvenim mrežama procurili su uznemirujući snimci brutalnog mučenja tokom ispitivanja optuženih terorista.

Kako navodi BBC, snimke su objavile sigurnosne snage. Muškarci koje je sud identifikovao kao Mirzojev i Račabalizoda imali su crne masnice na licu, a potonjem napadaču, prikazuje uznemirujući snimak, gurali su u usta uho koje su mu malo pre odrezali.

Mirzojev je takođe imao podranu plastičnu vrećicu omotanu oko vrata, što sugeriše mučenje gušenjem. Barem jedan od uhapšenih napadača pretrpeo je i strujni udar, navodi BBC.


Faridunijevo lice bilo je jako natečeno, dok je Fajzov izgubio svest, a na sud su ga doveli u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču. Kako Reuters navodi, čini se kako je ostao bez oka. Na sudu su ih zatvorili u staklenu kabinu, pod stražom maskiranih policajaca.

U saopštenju suda stoji da je Mirzojev "u potpunosti priznao krivicu", dok se za Račabalizodu takođe navodi da je "priznao krivicu". Muškarci su identifikovani kao državljani Tadžikistana.

Četvoricu muškaraca zadržaće u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, dodao je sud.

U Rusiji je uhapšeno još sedam osoba osumnjičenih za pomaganje u napadu.

(Telegraf.rs)

Video: Četvrti osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi doveden u sud u invalidskim kolicima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mm

    25. mart 2024 | 09:41

    Jaooo muka mi je od ovih evropskih licemera....a ne, ponudice im smestaj u hotelu sa 5 zvezdica, sauna, bazen, teretana, da se malo opuste poato su ubili 137 civila...

  • Dno dna

    25. mart 2024 | 11:24

    Je l' vi to žalite i branite teroriste i monstrume koji su ubili nevene ljude, žene i decu?? Da bi pljunuli po Rusiji...? Ne dao vam Bog da neko tako ubije vašu decu, braću i sestre, baš se pitam da li bi ih branili i mislili o tome da štitite njihova prava...dno dna.

  • Neko

    25. mart 2024 | 09:42

    I ako su... A ovi sa zapada ako Se brinu, neka se sete Gvantanama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA