≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je biljka kojom su se deca otrovala u dvorištu vrtića: Zovu je i "plava kiša", evo kad je najopasnija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cvetovi su joj opojnog mirisa i javljaju se od maja do juna meseca

  • 1
Visterija ljubičasta biljka koju zovu plava kiša Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Visterija, biljka čiji su plod pojela deca u vrtiću u Mađaraskoj i otrovala se, poznatija je i po imenu "plava kiša", a spada u grupu otrovnih ukrasnih biljaka. Može da dostigne visinu od 6 do 20 metara, pa čak ima i primera gde je i viša od 20 m.

Njen ukras je cvet koji se javlja u krupnim visećim grozdovima, otuda i naziv za ovu biljku "plava kiša". Postoji i visterija u beloj i ružičastoj boji, piše RasadnikMihaelek.

Cvetovi su joj opojnog mirisa i javljaju se od maja do juna meseca. Izuzetno mirisni cvetovi privlače pčele i druge insekte koji ne mogu odoleti medenom nektaru ove biljke.

Nakon cvetanja, na mestima gde je bio cvet, formiraju se duge i plišane mahune pune semena. One se zadržavaju na granama tokom zime, pa predstavljaju dodatni ukras.

Spada u grupu otrovnih ukrasnih biljaka u našim vrtovima. Prava vrtna lepotica, koja ima i onu drugu lošu stranu.

Neko kaže da su otrovne same semenke i mahune, ali postoje dokazi da su i ostali delovi biljke otrovni. Naravno, do trovanja može doći samo ako pojedete bilo koji deo ove biljke.

Na sajtu pomenutog rasadnika posebno upozorenje upućeno je roditeljima zbog dece koja su radoznala i kojima može pasti na pamet da pojedu plod.

Visterija ljubičasta biljka koju zovu plava kiša Foto: Gina Kelly / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsetimo, šestoro dece pojelo je sitan plod biljke koja u vrtiću u Mađarskoj i razbolelo se, zbog čega su završili u bolnici. Drvo biljke prolazi kroz ogradu dvorišta ustanove, odakle su je deca brala i pojela. Međutim, ispostavilo se da je reč o plavoj (ljubičastoj) visteriji.

Do incidenta je došlo u vrtiću u mestu Pilisborojeno. Deca su se razbolela i počela da povraćaju, zbog čega su vaspitačice odmah pozvale Hitnu pomoć.

Bolničari su pregledali decu i na kraju je dvoje male dece moralo da da bude prevezeno u bolnicu, dok je jedan dečak poslat kući. Do sledećeg dana, sva deca su bila bolje.

Gradonačelnik je objavio da pokreće disciplinski postupak nakon incidenta.

"Zakonski, službeni, temeljni postupak treba da otkrije kako, pod kojim okolnostima i ko je odgovoran za to što je u dvorištu vrtića pronađena biljka koja predstavlja opasnost po zdravlje", napisao je on.

Ljubičasta visterija se, međutim, ne nalazi na listi upozorenja Nacionalnog centra za javno zdravlje na otrovne biljke, ali prema rečima toksikologa, može da izazove bolest kod dece, ali nije štetna.

(Telegraf.rs)

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    25. mart 2024 | 09:55

    Kao deca pojeli smo tonu cvetova. Kod nas je znan kao "jorgovan".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA