Vreme čitanja: oko 1 min.

Netanijahu ne odustaje od zakona o regrutaciji: Ortodoksni Jevreji i dalje mogu da izbegnu rat

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske

  • 0
Benjamin Netanyahu Netanjahu Foto

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas svojoj stranci Nacionalni liberalni pokret (LIKUD) da neće odustati od nacrta zakona koji odobrava ultraortodoksnim Jevrejima izuzeće od regrutacije u Izraelskim odbrambenim snagama.

Netanijahu je to saopštio zbog najave člana ratnog kabineta Benija Ganca da će napustiti vladu i da će njegova stranka Nacionalnog jedinstva napustiti koaliciju ukoliko bude usvojen zakon, prenosi Džeruzalem post.

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske.

Nekoliko vlada se borilo da bude postignut konsenzus o zakonu koji će regulisati to pitanje, nakon što je Viši sud 2017. godine odlučio da su opšta izuzeća od služenja vojnog roka za studente ješive diskriminatorna i neustavna i naložio državi da pronađe rešenje za to pitanje.

Ultraortodoksne stranke, ključne za Netanjahuovu većinu u parlamentu, zajedno sa krajnje desnim nacionalističkim frakcijama, istorijski su uslovljavale svoje učešće u koaliciji zadržavanjem izuzeća od nacrta. Međutim, izgleda da je Netanjahuova najava suprotstavljena obećanju njegovog ministra odbrane da će blokirati bilo koji zakon koji bi proširio ova izuzeća bez jasnog okvira za regrutaciju ultrapravoslavaca.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA