≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivena ogromna prevara sa gorivom iz Hrvatske i Slovenije: Italijani uzeli milione, sad im otimaju imovinu

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gorivo je zatim prodavano firmi iz Parme koja ga je dobijala po ceni koja je uključivala troškove prevoza i marži, ali su bile konkurentne i često niže od cena koje su definisane indeksom cena sirovine u rafineriji na određeni dan

  • 1
Kamion cisterna za gorivo Foto-ilustracija: Shutterstock

Kancelarija Evropskog tužilaštva (EPPO) u Bolonji blokirala je u Rumuniji imovinu vrednu oko 2,4 miliona evra koja se povezuje sa ljudima uključenim u složenu prevaru sa gorivom.

Reč je o slučaju koji je počeo da se raspliće još prošle godine, kada je u Italiji otkriven lanac ilegalne prodaje goriva koje je dolazilo iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji. Nakon što bi bilo prodato fiktivno je izvezeno u Veliku Britaniju i Rumuniju, a zatim italijanskim firmama koje su postojale samo na papiru, objavila je zagrebačka N1 tv.

Time su, navodi se, upravljali članovi zločinačke grupe. Gorivo je zatim prodavano firmi iz Parme koja ga je dobijala po ceni koja je uključivala troškove prevoza i marži, ali su bile konkurentne i često niže od cena koje su definisane indeksom cena sirovine u rafineriji na određeni dan. Nakon što je lani zaplenjena imovina vredna oko 20 miliona evra, sada je deo ilegalne imovine pronađen i u Rumuniji.

Evropsko tužilaštvo tvrdi da je u pitanju istraga složene prekogranične prevare s PDV-om. Ono što je do sada zaplenjeno nije, tvrdi EPPO, pokrilo celokupnu štetu udžetu EU uzrokovanu ovim malverzacijama. Naime, ona se za sada procenjuje na 92 ​​miliona evra.

"Iz tog razloga, kada su delegirani evropski tužioci u Bolonji pronašli imovinu jednog od osumnjičenih u Rumuniju, zatražili su od svojih kolega u Bukureštu da ih zaplene, što je promptno i izvršeno, zahvaljujući operativnom modelu EPPO-a kao jedinstvenog ureda", pojašnjeno je.

Zaplenjene nekretnine u Bukureštu

Prema nalogu koji je na zahtev EPPO-a izdao Sud u Parmi, zaplenjeno je 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu, a pripadaju jednom od osumnjičenih. Uz to zamrznuto je i 14 bankovnih računa, kao i udeli u rumunskim firmama koje posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom. Radi se o ukupnoj vrednosti od oko 2.4 milijuna evra.

EPPO pojašnjava da se ova istraga odnosi na kriminalnu grupu koju vode tri osobe. Reč je o Italijanima koji rade iz Dubaija, Majamija i Napulja. Sumnjiče se da su iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji unosili naftne derivate na italijansko područje radi njihove kasnije preprodaje po niskoj ceni. Koristili su niz fiktivnih firmi da sakriju tragove.

U pitanju je složena kriminalna shema koja zloupotrebljava pravila EU o prekograničnim transakcijama između država članica, budući da su oslobođeni PDV-a. To je omogućilo firmi da preprodaje petrohemijske proizvode ispod tržišnih cena, putem 17 nebrendiranih benzinskih stanica smeštenih u pokrajinama Brescia, Ferara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Regio Emilia i Verona – čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene privredne subjekte.

Procenjuje se da je šema prouzrokovala štetu poreskoj upravi od više od 92 miliona evra, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. godine. Imovina koja se nalazi u Rumuniji pripada zakonskom zastupniku firme koja se istražuje u Parmi.

"Nalog za zamrzavanje izvršen je u Rumuniji u skladu s odredbama članka 31. Uredbe o EPPO-u, koje omogućavaju brže prekogranične istrage. Prema tim odredbama, delegirani evropski tužilac EPPO-a mogu zatražiti od svojih kolega u drugim državama članicama učesnicima da preduzmu određene istražne mere, na brži i sveobuhvatniji način nego u tradicionalnim metodama pravosudne saradnje", pojasnili su iz EPPO-a, preneo je hrvatski portal Index.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Наивац

    25. mart 2024 | 18:35

    Како је напредовала интернет трговина у развијеној европи, ја не верујем да таквих и сличних стручњака има овде код нас.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA